Börsen idag – tvära kast när börsen vänder uppåt igen

Det råder ett svängigt börsklimat som är svårt att tyda, där vi låter priser gå före åsikter, ena dagen ser vi ut att gå mot guld och gröna skogar, för att se det vända tvärt nedåt, och sedan uppåt igen.
2021-06-22

Inför gårdagens handel var Asien ned kraftigt med Tokyo som backade hela 3,7%. Inför dagens öppning har vi istället en stark europeisk och amerikansk handelsdag i ryggen, med olja som tog ny kraft uppåt under gårdagen och med en noterad kraftig rekyl uppåt för tokyobörsen som stiger över 3%. Kul!

Det råder ett svängigt börsklimat som är svårt att tyda, där vi låter priser gå före åsikter. Ena dagen ser vi ut att gå mot guld och gröna skogar, för att se det vända tvärt nedåt, och sedan uppåt igen. Det tär på psyket för investerare som har tighta stop-loss ordrar liggande och hela tiden blir utskakade ur sina positioner, i längden blir det dyrt och väldigt frustrerande.

Vi ser samtidigt starka livstecken för europeisk ekonomi, med flera som åker till jobbet, färre som sitter hemma och handlar på nätet och betydligt fler som ser över möjligheten att resa, antingen utomlands eller i sitt hemland. Många har sparat pengar under pandemin tack vare stimulanser och behållna jobb men begränsade möjligheter att spendera sina löner. Nu finns ett uppdämt behov av att sätta sprätt på pengar, vilket man nu spår kommer ge ytterligare skjuts till ekonomin.

Under året har vi sett kraftiga störningar i försörjningskedjan, bland annat har nu Volvo problem med brist på halvledare. Vi har också sett en tydlig containerbrist runtom i världens hamnar. Ett utbrott av covid-19 i en kinesisk hamn i Shenzhen, som hanterar 13 miljoner containrar årligen, har nu skapat ytterligare tryck på den globala supply-chain. Även om hamnen bara var helt stängd i en vecka, och nu är öppen till 70% igen, påverkar det så pass att fördröjningar sinkar långt fram i kedjan och påverkar priser.

Något ändrat tonläge, eller i alla fall enligt marknadens tolkningar, fick börsen att dra en lättnadens suck. Röster från amerikanska centralbanken menar enligt uttalanden igår att stimulanser kommer fortsätta en bra bit in i framtiden, och att man är väldigt mån om att stödja ekonomin hela vägen genom krisen och återhämtningen. Fler menar också på att inflationen är övergående och centrerad till områden som påverkats av pandemin, vilket pekar mot att man inte kommer vara särskilt aggressiv i sina planerade räntehöjningar.