Börsen idag – Nedåt i Kina och Japan inför europeisk öppning

I Asien handlas börserna nedåt framförallt i Kina och Japan.
2021-04-15

Under gårdagens handel listades Coinbase till en massiv värdering om 79 miljarder dollar i USA. Bolaget erbjuder en marknadsplats för handel av kryptovalutor. Aktierna handlades upp inför öppning och toppade på $381, men slutade dagens handel på $328. Efter stängning var bolaget värderat till 65,4 miljarder dollar.

I Asien handlas börserna nedåt framförallt i Kina och Japan inför öppning i Europa.

Kina har bestämt att man ska införa en national security curriculum för Hong Kong-skolor, något som begränsar lärares möjligheter att uttrycka sig frispråkigt. Övervakningssamhället rullas ut steg för steg i Hong Kong. I en lång artikel som publicerades under torsdagsmorgonen i Financial Times uttrycker intervjuade lärare hur de nu fruktar inför potentiella misstolkningar och felciteringar från barn och sedan föräldrar som kan leda till förödande konsekvenser.

I övrigt uppmanas nu Joe Biden att ogiltigförklara de patent som vaccinproducenter av covid-vaccin har i USA efter att ha forskat fram vaccinet. Man vill avskaffa patenten för att internationella aktörer ska kunna producera inhemskt utan att riskera stämning, något som skulle öka mängden vaccin i världen och snabba på utrullningen i utvecklingsländer.

I sin helhet skulle en snabbare utrullning av vaccin världen över gynna den globala ekonomin, vilket öppnar för stora incitament att faktiskt bryta patent-lagarna för denna specifika händelse.

Det pågår för närvarande oroligheter längs den ukrainska gränsen, detta efter ökad Rysk aggressivitet. Som ett resultat av att ca 40,000 ryska trupper flyttats till ukrainska gränsen, har USA bland annat skickat två stycken örloggsfartyg till Svarta Havet.