Börsen idag – The Day After Tomorrow?

Östra delarna av USA har drabbats av orkanen Ida, som överrumplade New York och begränsade framkomligheten avsevärt - New York drabbades av en ordentlig storm 2012 och har sedan dess implementerat tyngre förberedelser, ändå hade de stora vattenmängderna ingenstans att ta vägen, vilket visar på att det fortsatt är mycket kvar att göra.
2021-09-03

Vi såg ytterligare en dag av nya högsta nivåer i USA, även Europa handlades uppåt under gårdagen om än i ett lugnt och harmoniskt tempo. Under natten har vi sett blandad handel i Asien, med Tokyobörsen som stiger efter att Suga meddelat att han inte kommer sitta kvar.

I eftermiddag publiceras viktiga Non-Farm Payrolls i USA, vilket bevakas noggrant av marknaden, varför vi antagligen sett en lugnare handel på flera håll i världen i väntan på besked. I förra veckan gav Jerome Powell, centralbankschef i USA, tydligare besked kring ränteläget och utsikterna för räntehöjningar senare i höst.

Detta hänger på huruvida arbetslösheten fortsätter minska och om prisnivåerna fortsätter utvecklas i det tempo uppåt som vi sett i anslutning till återhämtningen från covidkraschen. Starka jobbrapporter skulle antagligen späda på oron för högre räntor, vilket innebär att generellt sett positiva besked skulle kunna mottas negativt av marknaderna.Hittills har återhämtningen för såväl prisutveckling som jobb varit kraftfull i anslutning till stimulanser och lyckade vaccinkampanjer.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Östra delarna av USA har drabbats av orkanen Ida, som överrumplade New York och begränsade framkomligheten avsevärt. New York drabbades av en ordentlig storm 2012 och har sedan dess implementerat tyngre förberedelser, ändå hade de stora vattenmängderna ingenstans att ta vägen, vilket visar på att det fortsatt är mycket kvar att göra. Man har förberett sig för högre vattennivåer generellt, men skyfall av den magnituden som vi såg igår kräver antagligen avrinningssystem och bassänger likt de som finns under Tokyo för att hantera plötsliga och överväldigande skyfall. Hittills har stormen skördat 45 liv.

Läs gärna den artikel vi skrev i ansutning till en mycket spännande intervju med Christer Fuglesang och Ted Elvhage, som berättade om framtiden inom rymdbranschen och det högaktuella bolaget Pythom Space.