Börsen idag – tempot för vaccinering ökar i USA och Europa

Vaccinering i Europa har hittills rullats ut långsamt och hackigt, allra helst i spåren av pausad vaccinering med Astra Zenecas spruta.
2021-04-12

Vaccinering i Europa har hittills rullats ut långsamt och hackigt, allra helst i spåren av pausad vaccinering med Astra Zenecas spruta. I USA och England har det istället gått snabbare och smidigare, vilket nu gjort att smittspridningen börjar avta tack vare verkan och effekt från de första sprutorna.

Vad vi däremot ser i Europa är ett tilltagande tempo, med Italien på ett genomsnitt om över 200,000 doser dagligen i en vecka, Frankrike som delade ut sprutan till över 500,000 personer bara i Fredags och Tyskland som nu vaccinerat fler än 15m människor med åtminstone en spruta.

Det råder fortsatta rekommendationer till begränsat användande av Astra Zenecas vaccin, men nya doser av andra vaccin är på väg och förväntas börja användas i veckan.

I USA har Jay Powell deltagit i TV-programmet 60 minutes, och där i yttrat sig om arbetslösheten och tillväxtutsikterna i USA framåt. Han menar att USA befinner sig vid en inflection point, och att ekonomin kommer börja växa med kraft tack vare ökat tillfrisknande med kraftig utrullning av vaccin, och även tack vare de stimulanser men försett marknaderna med.

USA vaccinerade hela 4,6m människor bara i lördags.

Lars Mikael Jensen, VD för Maersk, världens största fraktföretag, uttalade sig i en intervju med Financial Times om de mer långsiktiga effekterna av det fartyg som fastnade i Suez Kanalen. Han påpekade att världen tycktes anta att konsekvenserna inte skulle vara så länge, och att handel antogs kunna fortsätta som vanligt så snart skeppet frigjorts, men att så inte är fallet.

Effekterna på supply chains kommer enligt honom synas hela vägen fram till i mitten av maj, då totalt sett fler än 400 skepp fastnade på båda sidorna av kanalen, i väntan på att få passera.

Under nattens handel i Asien har marknaderna backat och inför Europeisk öppning handlas terminerna negativt mot omkring -0,5%.

Spännande att se efter dagens öppning blir dock huruvida bland annat Polygiene och SmartEye, som båda bröt upp från tidigare konsoliderings-ranger under förra veckan kommer att handlas denna vecka. Polygiene gick upp kraftfullt i fredags, med den största rörelsen efter klockan 16 på eftermiddagen.