Börsen idag – sämre jobbsiffror än väntat i USA

Under fredagen agerade marknaderna något avvaktande efter att jobbsiffrorna i USA kom in svagare än väntat.
2021-09-06

För att Powell ska höja räntor krävs tydliga bevis på en inflation som ligger stadigt omkring 2%, samt full återgång till normal arbetslöshet. Under centralbanksmötet i Jackson Hole föreföll det som att inflationen långsiktigt bedöms befinna sig på dessa önskade nivåer, men att man däremot väntade på en pålitlig återhämtning av jobbsiffror.

Under fredagen agerade marknaderna något avvaktande efter att jobbsiffrorna i USA kom in svagare än väntat. Detta visade på att en av de två tunga faktorerna som påverkar prognostiserade räntehöjningar, fortsatt släpar.

På onsdag publiceras Beige Book, som är en kvalitativ sammanställning av tonläget för amerikanska centralbanken, något som kan komma att påverka marknaderna som hela tiden tycks leta efter vilken riktning FED kommer ta. Många antog att fredagens jobbsiffror skulle ge en avsevärd effekt på marknadens riktning, istället kom siffrorna in lägre men reaktionen var näst intill obefintlig.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

I anslutning till högre inflationsförväntningar har kryptovalutor börjat stiga igen, även guld har hittat tillbaka till att handlas ovanför viktiga långsiktiga glidande medelvärden. Bitcoin handlas än en gång ovanför $50,000 och guldpriset öppnade föregående veckas handel ovanför EMA10 på veckobasis, med flertalet mer långsiktiga exponentiellt glidande medelvärden som stöd, och steg därifrån med 1% på veckobasis.

Under måndagen håller amerikanska marknaderna stängt för labor day, men öppnar åter i morgon. Under natten har asiatiska marknader handlats generellt sett uppåt, med tyngd på Tokyobörsen som fortsatt handlas upp på att ett maktskifte ska skapa bättre förutsättningar för marknaderna.