Börsen idag – röda dagar på börsen efter prognoser om högre ränta

Inför helgen ser vi asiatiska marknader falla och risken för utförsäljning i både europa och usa med VIX på högre nivåer.
2021-08-20

Marknadssentimentet slog om fort, från optimistiskt till att flertalet experter istället försiktigt började påpeka riskerna med marknaderna. Den enes bröd, någon annans död.  Efter historiskt höga avstånd mellan OMXS30 och långsiktigt exponentiellt glidande medelvärden, föll indexet tillbaka och handlas för närvarande ned 3,19%.

Ett tema som vi såg under de värsta timmarna av covid-krisen i mars 2020, var fruktan av att äga aktier över helgen. Med den snabba utvecklingen av viruset och det generellt sett osäkra läget, höll man hellre pengarna i handen över två långa dagar under vilken marknaden var stängd medan covid levde vidare. Nu ser vi istället utvecklingen av den mer smittsamma deltavarianten, som trots att länder är mer eller mindre fullvaccinerade, lyckas få fotfäste.

Att skräcken och ovissheten skulle ta form i ett liknande börsfall känns osannolikt, men att marknaderna hugger till ordentligt innan smittotalen toppat är enligt många analytiker att vänta.

Under våren skrev vi om sjöfartsindustrin som ledande sektor för kraschen 2020, med flera bolag som påbörjade tunga fall redan första veckan i januari 2020, när covid just uppdagats. För resten av marknaden tog det nästan två månader innan de tyngre fallen påbörjades. I slutet av juni såg vi hur Scorpio Tankers, en av de tyngre spelarna i branschen, började falla kraftigt igen, detta efter att ha återhämtats från tidigare bottennivåer och gjort anspråk på att testa EMA200 på veckobasis.

Vår tes var då att sjöfartsindustrin kunde ses som en ledande sektor för hur Kina skulle agera mot nya covid-varianter, och vilken effekt det skulle ha på marknaderna generellt. Ett nedstängt Kina behöver mindre olja, allra helst när hamnar stängs ned i ett försök att begränsa smittspridning, vilket sen skapar mörka svallvågor över resten av ekonomin.

Stimulanser, vaccinering och tidigare begränsningar av produktionsmöjligheter skapade ett gynnsamt läge för oljepriset som under våren stigit kraftigt. I anslutning till skräcken för många överhettade sektorer, allmänna restriktioner i Kina och den numera utbredda spridningen av delta-varianten, faller oljan tillbaka. För veckan handlas Brent Crude ned nästan 5%.

Under natten har vi sett fortsatta fall för asiatiska marknader med tokyobörsen ned omkring 0,7%, medan kinesiska börser faller omkring 2% med Hong Kong-börsen som faller 2,3%.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.