Börsen idag – positiva tongångar i Asien inför Europeisk öppning

Morgonbrev 28/5 Biden öppnar för höjda löner i USA Intressant motpol till alla argument för stigande inflation Mer kraft i meme stocks igen när aktivitet tilltar i forumen Positiva tongågar från Airbus gällande återhämtning Positiva marknadsrörelser i Asien under den tidigare fredagsmorgonen I ett läge där konsumentpriser stiger snabbare än lönerna uppmanar nu Joe Biden […]
2021-05-28

Morgonbrev 28/5

  • Biden öppnar för höjda löner i USA
  • Intressant motpol till alla argument för stigande inflation
  • Mer kraft i meme stocks igen när aktivitet tilltar i forumen
  • Positiva tongågar från Airbus gällande återhämtning
  • Positiva marknadsrörelser i Asien under den tidigare fredagsmorgonen

I ett läge där konsumentpriser stiger snabbare än lönerna uppmanar nu Joe Biden för höjda minimilöner. Målsättningen är att ge mer köpkraft åt den amerikanska arbetaren, medan resultatet riskerar att bli en prissättning som fortsätter springa ifrån konsumenterna. Republikaner har argumenterat för att Bidens politik ökar risken för stagflation, alltså ett läge där ekonomin i sin helhet stannar av medan priserna skjuter iväg uppåt.

En intressant motpol i allt detta tjat om inflation och rädsla från investerare, är förra veckans Macro Voices och gästen David Rosenberg som under avsnittet lade fram flertalet intressanta synpunkter kring varför inflationen de facto är just transitory, eller övergående, som FED själva uttrycker det.

I februari var det väldigt hektiskt kring så kallade meme stocks, bland annat den gamla spelbutiken Game Stop fick sig en rejäl resa tack vare framförallt aktieforum. Under de senaste veckorna har man i dessa forum sett ett kontinuerligt ökat intresse för kryptovalutor, samtidigt som aktiviteten genrellt börjat gå uppåt igen från att helt ha dött ut efter den pump & dump som gjordes i bl.a. Game Stop.

Nu börjar det dock röra på sig igen och Game Stop bland andra hypade aktier är upp kraftigt denna vecka. Game Stop är hittills upp 40%+ för veckan, men hela 1200%+ sedan i januari.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Flera aktier på forumets lista är bland annat AMC, som med biosalonger erbjuder det typiska spelet på tillbakagången till det normala. Aktien är upp mer än 150% sedan 12/5.

Flera som tror på återgången till det normala är Airbus, som trots en lite längre prognos än aktieforumen, nu planerar för att öka produktionen av sina långdistansplan igen.  Bolaget har nu gått ut och meddelat leverantörer att de planerar ökad produktion, för att dessa ska ha en chans att kicka igång med produktion av material för flygplansproduktion.

USA stängde handeln blandat igår med VIX som sjunkit 16% denna vecka efter att ha toppat högt men stängt lågt förra veckan, i Asien stiger börserna på bred front inför fredagens öppning i Europa. I Kina är markanderna upp strax över 0,5% medan vi i Japan kan se kraftfulla lyft i sin helhet.

Missa inte vår kvällsuppdatering!

mer om ämnet