Börsen idag – ökad smittspridning sätter press på företagen och skakar marknaderna

I förra veckan såg vi hur EU annonserade planer för högre räntor vilket i sin tur fick marknaderna att darra, detta var ett resultat av den starka återhämtningen och riskerna för fortsatta prisstegringar, en liknande utveckling i USA som besvaras med högre räntor och åtstramade stimulanser även där skulle mest troligt bringa samma effekt till marknaderna, vilket öppnar för en ökad försiktighet. 
2021-09-13

Förra veckan var den värsta sedan i juni för amerikanska marknader, vilket i sig låter värre än vad det är med ett totalt kursfall om 1,6% för S&P. OMXS30 gick ned 0,85% för veckan och Mid Cap gick ned strax över 2%. Inför dagens och veckans handel är även delar av asiatiska marknader ned, med hong kong i spetsen som för närvarande handlas över 1% ned.

Vad som leder nedgången och driver på osäkerheten är kombinationen av högre inflation, vilket leder till ökad risk för högre räntor, samt ökad spridning av coronaviruset i USA. Det sistnämnda har nu börjat sätta rejäla spår i den sedan tidigare mycket starka återhämtningen, men fler och fler bolag börjar nu visa prov på svaghet och osäkerhet i spåret av smittspridningen.

Vad gäller inflationen kommer vi få ett tydligare besked för utvecklingen i USA på tisdag, då konsumentprisindex publiceras. Nu riktas oron framförallt mot huruvida inflationen spridit sig även till sektorer som kanske inte utsatts för starka prisförändringar på grund av pandemin, och om inflationen alltså är mer utbredd än vad man först anade.

I förra veckan såg vi hur EU annonserade planer för högre räntor vilket i sin tur fick marknaderna att darra. Detta var ett resultat av den starka återhämtningen och riskerna för fortsatta prisstegringar. En liknande utveckling i USA som besvaras med högre räntor och åtstramade stimulanser även där skulle mest troligt bringa samma effekt till marknaderna, vilket öppnar för en ökad försiktighet.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Som ett ytterligare orosmoln ser vi också avstannad efterfrågan för amerikanska företag i anslutning till att deltavarianten nu breder ut sig. Bland annat har både flygbolagen och resmål som Las Vegas visat på fallande efterfrågan i anslutning till att fler blivit smittade av delta-varianten. I förra veckan var även Joe Biden ute och manade på för att få igång vaccinering ordentligt, bland annat med önskemål om att privata företag skulle införa vaccinpass och krav på vaccinering för att få jobba på kontoren.

I England ser vi däremot andra bullar, när man nu öppnar för att slopa vaccinpassen som krav på större events och nattklubbar, detta efter att man nu menar på att spridningen inte är lika allvarlig som man först trodde. Vaccinpassen har benämnts bland annat som diskriminerande, framförallt i det konservativa ledet, vilket manar på för att begränsa dem i mesta möjliga mån.