Börsen idag – ökad smittspridning av deltavarianten höjer risken för flera nedstängningar

Mitt under semestertider och precis i anslutning till att det europeiska mästerskapet i fotboll avslutats, varnas det nu för spridning av deltavarianten av covid i Europa.
2021-07-12

Mitt under semestertider och precis i anslutning till att det europeiska mästerskapet i fotboll avslutats, varnas det nu för spridning av deltavarianten av covid i Europa. Spanien, Portugal och Nederländerna står på listan av de länder som drabbats mest. Bland annat så har Nederländerna infört nya restriktioner, detta strax efter att restriktionerna lättats, vilket såklart oroa ekonomer.

Under gårdagskvällen spelades EM-finalen för näst intill fulla läktare, något som kan komma att kritiseras kraftfullt om vi nu ser en ökad spridning. Dock är 40% av den vuxna befolkningen i Europa vaccinerad, vilket förhoppningsvis agerar bromskloss för aggressiv spridning av deltavarianten och covid.

Framförallt turistnäringen riskerar påverkas negativt av återinförandet eller förlängning av restriktioner, med flygbolag och hotell i spetsen. Man hade hoppats på en semestersommar i Europa, men ser nu på vissa håll hur möjligheten för detta dras in.

Restriktionerna och begränsningarna i försörjningskedjor tillsammans med kraftfulla stimulanser har bidragit till att åtminstone tillfälligt dra upp inflationen. Bland annat har vi sett kraftfulla prisökningar för diverse råvaror som olja, koppar och stål. Lindab, som idag meddelar en omvänd vinstvarning, har varit ett av bolagen som tydligt uttryckt att man höjt priserna vid flertalet tillfällen under de senaste åren.

USA-börserna ledde i slutet av förra handelsveckan uppgången mot nya högsta-nivåer. Detta med hjälp av just turistsektorn med bland annat flygbolag som draglok. Under nattens handel har även Asien gått väldigt starkt med bland annat Tokyobörsen som stigit mer än 2 %.