Börsen idag – Softbank stoppar investering i kinesiska start-ups efter nya regleringar för privata sektorn

Amerikanska börser steg under gårdagen till omkring högsta nivåer för flera index, under natten har även handeln i Asien och den tidiga morgonen varit övergripande positiv. 
2021-08-11

I USA röstade senaten under gårdagen igenom förslaget att lansera ett 1 biljon dollar stort infrastrukturpaket, vilket Joe Biden i ett tal menar ska skapa ett “infrastructure decade that will transform America”. I ljuset av detta steg amerikanska börser till omkring högsta nivåer för flera index, även handeln i Asien under natten och den tidiga morgonen har varit övergripande positiv.

Oljepriserna återhämtade sig också från tidigare djupa fall men handlas fortsatt under kortsiktigt viktiga exponentiellt glidande medelvärden EMA 10 på veckobasis. Även guld och silver återhämtade sig något efter veckans kraftfullt fallande inledning, dock handlas båda dessa markant under det mer långsiktiga EMA50 på veckobasis.

Under veckans inledande dagar har vi kommenterat Kina, med såväl geopolitiska spänningar som nyinförda restriktioner i ljuset av stigande smittotal. Vi påpekade också statligt agerande för att begränsa skolutbildning i hemmet, detta bland annat för att minska klyftorna mellan socioekonomiska grupper i landet.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Idag skriver Financial Times om hur denna våg av förstatligande av privata institutioner fortsätter i en räd där kinesiska privatskolor tvingas lämna över sin verksamhet till staten. Kina har mer än 190,000st privatskolor som i sin tur undervisar mer än 56 miljoner barn. Det är en enorm verksamhet som tidigare varit ordentligt lukrativ för investerare.

I ljuset av de ökade regleringar som införts mot privata företag i Kina har SoftBank bestämt att helt utesluta investeringar i Kinesiska start-ups, vilket gör att SoftBank faller under morgonens handel.

I övrigt syns nu oroväckande tecken på ökad smittspridning i Israel, som sedan i våras var det första landet att helt lämna covid-restriktioner och öppna upp samhället efter en kraftfull vaccinationskampanj. Äldre, som trots att de tagit två sprutor, tycks nu vara mottagliga för muterade versioner av viruset. Detta ökar på sannolikheten för införandet av en tredje dos, alternativt en årlig påfyllning av vaccinet, likt den många äldre och sköra får årligen för andra influensor.