Börsen idag – ny rusch i meme stocks med AMC i täten

Det stora inflödet av så kallade retail traders, eller småsparare, under pandemin och det senaste året har öppnat möjligheten för noterade bolag att tydligare locka till att äga aktier.
2021-06-03

Det stora inflödet av så kallade retail traders, eller småsparare, under pandemin och det senaste året har öppnat möjligheten för noterade bolag att tydligare locka till att äga aktier. Under våren har omtalade aktieforum drivit upp aktier till skyarna, då en stor grupp investerare gemensamt bestämt sig för att manipulera kursen uppåt.

Men i och med att de lyckats, och att bolagen därefter kan profitera på en högre aktiekurs och genomföra nyemissioner till ett långt högre pris än innan, finns det stort värde för bolagen själva att bli igenkända som ett företag väl lämpade för dessa aktieforums uppmärksamhet. Ofta sitter ledningen själv på delägarskap, vilket gör att kursrusningar i bolagets aktie kan bli lukrativt såväl för dem själva som för bolagets möjligheter att finansiera nya affärsområden eller utvecklingar.

Bara i tisdags emitterade AMC över 8M nya aktier och sålde dem direkt till en fond, som efter kursrusning i anslutning till nyheten om deras investering, sålde innehavet till andra spekulanter.

AMC, vars verksamhet består av det tämligen utdöende och kraftigt lidande äffärsområdet biografer, har rusat 3000% i år och mer än 450% den senaste månaden. Bolaget har skaffat sig 3,2M nya aktieägare och ägandeskapet består nu till mer än 80% av småsparare, eller retail investors. Så att när bolaget bestämmer sig för att erbjuda gratis popcorn till alla investerare ger det ett stort genomslag, man öppnar även för möjligheten att erbjuda investerare förhandsbokningar och övriga delas för biljetter till filmvisningar.

Under onsdagens handel rusade flertalet av dessa meme stocks och köpoptioner handlades aggressivt av framförallt retail investors.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Den övriga aktiemarknaden handlades mer tillknäppt och stängde med försiktiga förändringar. I Europa såg det breda europeiska indexet nya högstanivåer och ledande för uppgången i både USA och Europa var energisektorn som nu vaknat till liv och erbjudit flera bra breakouts senaste veckan.

Detta går i spåren av olja som bara under denna handelsvecka är upp över 4% och handlas omkring 2-års högsta.