Börsen idag – nedåt igår för amerikanska marknader men uppåt i Asien under natten

Börserna har gått stadigt uppåt senaste tiden, men i USA vek marknaderna ned igår med S&P som handlades ned 0,7% igår, vilket var det djupaste fallet sedan juli i år.
2021-08-18

Evakuering från Kabul ökar, med ca 3000 personer som fått lämna hittills och amerikanska trupper på väg in för att möjliggöra flykt. Talibaner menar på att denna regim kommer respektera kvinnor och låta samtliga behålla sina rättigheter, ändå hörs röster och exempel inifrån som visar på en tydlig motsats.

Israel tampas med sin fjärde våg av coronapandemin, något som förbryllar andra länder då Israel var först ut att lämna de flesta restriktionerna efter att ha genomfört en kraftfull vaccinkampanj i början av året. Nu drabbas istället äldre, men även medelålders, kraftigt av deltavarianten. Man står därför redo att inför en 3e dos av vaccinet för att stärka flockimmuniteten.

Deltavarianten sprids också i Kina, som återinfört begränsningar för framkomligheten vilket stressar marknader, framförallt med inriktning på energi. Vi har under de senaste veckorna sett hur priserna för Brent Crude fallit tillbaka för att nu stabiliseras omkring $69.

Börserna har dock i sin helhet trummat på uppåt, men i USA vek marknaderna ned igår med S&P som handlades ned 0,7% igår, vilket var det djupaste fallet sedan juli i år. Vi påpekade igår att S&P dubblats sedan botten på covid-kraschen, en återhämtning som gick oerhört fort och normalt sett tar över tre år. Nu spår många analytiker att toppen är inne för i år, och menar på att börser i stället ska komma ned lite i pris för att stabiliseras.

Rapportperioden har i USA genererat många starka överraskningar när analytiker fortsatt räknat med att effekten av covid hängt kvar. Det har gett många aktier en skjuts och framtida förväntningar som istället blir svårare att slå. En tydlig avmattning har t.ex. setts här i Sverige med investmentbolagen och vissa av de tidigare storvinnarna, som nu fallit tillbaka en del sedan tidigare toppnivåer. Under natten stiger dock asiatiska börser inför europeisk öppning.