Börsen idag – Nedåt i Asien ser ut att dra med sig Europa mot negativ öppning

Under natten och morgonen har Asien fallit tillbaka något under natten, vilket även spås dra med sig Europeisk handel nedåt för dagen.
2021-03-23

Stabil utveckling igår för världens börser, detta trots en tilltagande smittspridning och nyinförda restriktioner på flera håll. Stimulanspaketet och en stark amerikansk återhämtning agerar motor. Rädslan för höjd ränta tycks svaja fram och tillbaka på daglig basis, men även minskad oro användes igår som argument för varför tech-sektorn i USA kunde ta högre mark.

Biden annonserar att man nu planerar att rulla ut massiva infrastruktursatsningar för bland annat grön energi. Detta ska man finansiera med bland annat högre bolagsskatter och höjda skatter för de som tjänar mest i samhället.

Demokraternas majoritet är dock svag och kräver fullt deltagande för att få igenom satsningarna, något som kan sätta käppar i hjulet för Bidens planer.

Turistnäringen tilldelas fortsatta smällar när fler restriktioner införs, framförallt i Europa, där också utrullningen av vaccin sker långsamt och hackigt. Osäkerhet inför huruvida AstraZenecas vaccin ökar risken för blodproppar gör att man på flera håll pausat vaccineringen. Tyskland har nu infört en 5-dagars lock-down, tillsammans med bland annat Italien som tagit krafttag för att begränsa smittspridningen under påsk.

Sektorn som tog ett kraftfullt glädjeskutt efter beskedet om vaccin i höstas, kan nu dras ned av begränsade möjligheter till återhämtning och en “normal sommar”.

Under natten och morgonen har Asien fallit tillbaka något under natten, vilket även spås dra med sig Europeisk handel nedåt för dagen.

Idag blir Jay Powell och Janet Yellen utfrågade gällande strategi och hantering av covid-krisen. FED har senaste tiden varit tydliga med att man kommer behålla sin linje av starka stödåtgärder och vad gäller Yellen han hon eldat på med verbal kraft för att mer pengar ska in i systemet.

Skulle dessa två avvika från tidigare linjer kan marknaderna reagera, men det troliga scenariot är fortsatt fokus på låga räntor, mer pengar in i systemet och en kraftfull återhämtning.

Läs även gärna vårt senaste tekniska span om Smart Eye.