Börsen idag – nedåt i Asien inför europeisk öppning och rädsla för att UAE ska bryta OPEC-överenskommelse

Asien handlades mestadels nedåt under natten till torsdag, med framförallt Hong Kong och oljebolag som ledande för nedgången.
2021-07-08

Asien handlades mestadels nedåt under natten till torsdag, med framförallt Hong Kong och oljebolag som ledande för nedgången.

OPEC+ avslutade samtal i veckan utan att ha fastställt någon överenskommelse. Däremot finns nu betydande oro på marknaden för att Förenade Arabemiraten självmant ska höja sin produktion oavsett vad den oljeproducerande gruppen av länder kommer fram till. Förenade Arabemiraten har under senaste tiden uttryckt att man vill omförhandla landets andel av den totala globala oljeproduktionen som OPEC+ genererar.

Med ovan inräknat skakade oljepriserna till och föll under såväl gårdagen som under tisdagen, på veckobasis handlas oljan ned mer än 3%, dock fortsatt omkring 2-års högsta nivåer och stadigt över viktiga exponentiellt glidande medelvärden som EMA10 på veckobasis.

Protokollet från FED-mötet i juni publicerades igår och visade på två led i debatten gällande huruvida räntor ska höjas eller inte. Man tittade också på om tillgångsköpen skulle upphöra, detta i spåren av en kraftig återhämtning efter corona-krisen, med stark tillbakagång för arbetsmarknaden och en långt högre inflation än vad man kanske först räknat med.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

I anslutning till mötet hintade FED om att räntehöjningar skulle börja något tidigare än vad man först hade prognostiserat, vilket i sin tur fick marknader att skaka. Man valde att hålla räntan intakt men flera bedömare spår att höjningarna är närmare än vad man först trodde.

Samtidigt publicerar OECD en rapport som visar på att 22 miljoner färre människor i så kallade “advanced economies” är i arbete nu än innan pandemin. Den kraftfulla återhämtningen och rådande arbetsbrist överskuggas plötsligt av dessa siffror. Man varnar för att rika länder kan se en lång period av ökad arbetslöshet. Något som lägger locket på för den utbredda rädslan för inflation som just nu florerar.