Börsen idag – Något lägre inflation i USA än befarat öppnar för lugnare övergång till högre räntor

Under tisdagen publicerades siffror som visade på en något svagare inflation än vad investerare oroat sig för.
2021-09-15

Under tisdagen publicerades siffror som visade på en något svagare inflation än vad investerare oroat sig för. Siffrorna visade framförallt på att inflationen avtagit något sedan föregående mätning. Prisförändringar för augusti visade på en höjning om 5,3%, vilket är något lägre än prisökningen om 5,4% som noterades för juli.

Detta visar på att trenden inte är tilltagande och fick många investerare som är oroliga för högre räntor att kunna andas ut. Givet en avtagande trend vad gäller prisutvecklingen tilldelas Jerome Powell mer tid och mer utrymme för en långsammare och jämnare övergång från låga räntor till att påbörja höjningar. Hade vi istället sett skenande priser, hade scenariot varit betydligt tuffare, med en helt annan brådska för åtstramningen av räntor, vilket antagligen spelats ut i kombination med betydande oro från marknaderna.

Utöver risken för inflation har marknaden också tagit mer och mer hänsyn till det faktum att deltavarianten lurar vid början av den stundande influensasäsongen. Såväl i Europa som USA är elever tillbaka i skolan och företag börjar öppna för att jobba mer på kontoret, tunnelbanor och evenemang fylls, vilket ökar risken för en högre smittspridning.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

I USA har vi redan sett hur man dragit tillbaka lättnaderna något, med framförallt direktiv på de större bolagen att de inför vaccineringskrav på anställda innan de återgår till en normal arbetssituation igen. En upptrappning av återinförda restriktioner skulle mest sannolikt innebära ett dystrare marknadsklimat.

Under de senaste månaderna har vi sett stora svängningar på kinesiska börser, med främsta fokus på nedsidan i utvalda sektorer. Kina har infört tydliga regleringar mot framförallt tekniksektorn med distansutbildning inkluderat, vilket lett investerare till att dela ut tunga smällar mot aktiekurserna. Nu ser flera analytiker en ökad risk att dessa regleringar hoppar mot skönhetssektorn, i ett försök att begränsa unga människor från att göra skönhetsingrepp.

Under morgonen faller också asiatiska marknader, med Hong Kong iförd ledartröjan. Bland annat faller Tencent nästan 5% med flera casinobolag som också släpar rejält.