Börsen idag – uppgångarna fortsätter i Asien

Under gårdagens handel steg Stockholmsbörsen till nya all-time-high-nivåer, med bred styrka.
2021-07-13

Under gårdagens handel steg Stockholmsbörsen till nya all-time-high-nivåer, med bred styrka. Lindab, som vi kommenterade igår publicerade en omvänd vinstvarning, steg under gårdagen mer än 12% på beskedet om ett starkare prognostiserat resultat. Svensk industri tycks leva och frodas, när även Bufab idag publicerar siffror för det andra kvartalet och rapporterar en kraftigt ökad omsättning och rörelseresultat.

USA steg också generellt under gårdagen, om än långt mer försiktigt än svenska index. Tekniktunga Nasdaq handlas fortsatt omkring högstanivåer, och steg igår 0,35%.

Olja, som under de senaste veckorna nått nya flerårshögsta, har stannat av och hittat en range omkring $75. Efter att ha fallit tillbaka under förra veckan handlas nu det svarta guldet än en gång ovanför EMA10 på dagsbasis. På veckobasis ser vi hur oljan gick ned hela vägen till samma exponentiellt glidande medelvärde på veckobasis under föregående vecka, för att sedan studsa upp och handlas högre igen.

Dock finns här en överhängande rädsla för att deltavarianten av covid ska spridas mer aggressivt och lägga locket på ytterligare för turist- och transportsektorn. När detta ämne togs upp för några veckor sedan påpekade vi hur sjöfartsindustrin var ledande i nedgången under första rundan av covid-krisen. Nu kan vi se hur de tyngre tanker-bolagen hackat till nedåt under de senaste veckorna, vilket kan vara väl värt att ha i beaktning för befintliga och närtida investeringar.

I Asien stiger dock börserna under natten, med framförallt Hong Kong som draglok för uppgången, med en uppgång strax under 2%. Ledartröjor i Asien innehar bland annat Alibaba, SoftBank och Geely.