Börsen idag – marknaderna ser ut att öppna högre under onsdagen efter tisdagens plötsliga fall

Efter en tid av kraftiga uppgångar högg världens börser igår plötsligt tillbaka.
2021-05-05

Efter en tid av kraftiga uppgångar högg världens börser igår plötsligt tillbaka. I USA såg vi den värsta dagen för teknikaktier sedan i mars, medan S&P var nere som mest omkring -1,5% för att sedan stänga handelsdagen omkring -0,6%.

Janet Yellen varnade under tisdagen för att räntor kan behöva höjas för att hantera en överhettad ekonomi. Om än slarvigt och oplanerat uttryckt så gissade marknaden att där fanns sanning i hennes ord. En kraftig sell-off tilltog i framförallt teknikaktier som hackade ned rejält under tisdagen.

Fler tendenser till inflation syns, framförallt i de stigande råvarupriserna med koppar som ledande för uppgången. För att hejda detta behöver räntorna justeras upp något, vilket rimligtvis bör resultera i marknadsreaktioner som den vi såg igår.

Samtidigt är Yellen snabb att försöka gjuta olja över vågorna och menar på att hon inte är orolig för närliggande inflation. FED är enligt bedömare långt ifrån att förändra räntorna, detta i väntan på att arbetslösheten sjunkit tillbaka till normala nivåer samt att ekonomin uppvisar 2% inflation.

Men det plötsliga fallet, som enligt Dagens Industri under onsdagen kom från ingenstans, är ett smakprov på vad marknaden tycker om risken för inflation och högre ränta som följd.

Under natten har Asiens börser handlats försiktigt uppåt. Japan och Fastlandskina har dock stängt för helg. Efter plötsligt kraftiga fall under gårdagen ser europeiska marknader ut att öppna högre under morgonen.