Börsen idag – Marknaderna i Europa ser ut att öppna uppåt efter positiv handel i Asien

Gårdagen bjöd på blandad handel.
2021-03-26

Gårdagen bjöd på blandad handel. Efter att ha sett dystert ut inför öppning handlades Europa blandat, så även USA med bland annat småbolagsindex som gick upp mer än 2%. VIX föll tillbaka något efter lugnare tongångar.

Nattens handel har varit positiv i Asien och inför öppning i Europa ser marknaderna ut att handlas uppåt.

Veckan har kantats av ett fartyg som fastnat i Suezkanalen och påverkat oljepriserna när världens pulsåder för handel blockerats. Många fartyg ligger nu på varsin sida kanalen och väntar på att få passera, vilket innebär att mycket gods hamnat i transit. Normalt sett tar beställare och transportörer höjd för mindre förseningar, men drar detta ut på tiden kan mer än oljepriserna påverkas avsevärt.

Fraktmarknaden är skör vad gäller prissättning, och påverkas lätt av väderfenomen och geopolitiska händelser. Att ett fartyg sitter fast i Suezkanalen får snabbt stora effekter på handeln som lever på att fartyg ska kunna passera kanalen istället för att runda hela Afrika.

I Europa råder fortfarande ovisshet gällande vaccinering, frekvensen för vaccinering som toppade den 10e mars har ännu inte hittat tillbaka. Vi ser nu ett läge där utbrett missnöje tilltar, framförallt när andra länder och delar av världen trycker på med ett mycket högre tempo.

President Biden har skruvat upp sitt mål om att utföra 100m vaccineringar under sina 100 första dagar som president. Det nya målet är nu 200m vaccineringar. Vi hoppas givetvis på att tempot i Europa kan skruvas upp ordentligt inför sommaren så att restriktioner kan lättas och turistnäringen kan ta fart igen.