Börsen idag – cyberattack mot oljeledning pressar oljepriserna högre

En oljeledning i USA har stoppats av hackare, vilket tvingat USA att ta till nödåtgärder för att behålla det livsviktiga flödet av olja till den tätbefolkade östkusten.
2021-05-10

En oljeledning i USA har stoppats av hackare, vilket tvingat USA att ta till nödåtgärder för att behålla det livsviktiga flödet av olja till den tätbefolkade östkusten. Om avbrottet håller i sig och USA måste importera olja från Europa och andra delar av världen, finns en tydlig risk för stigande priser på marknaderna.

Under natten har de flesta asiatiska marknader handlats blandat men med stora oljeproducerande bolag starkt uppåt, framförallt i Hong Kong handlas oljejättarna på plus. Även förra veckan såg vi tydliga styrketecken från oljesektorn, som med massiva kassaflöden har möjlighet att dela ut stora summor och även generellt sett handlas till väldigt låga värderingar.

I spåren av ESG-boomen som snedvridit efterfrågan mot miljövänliga investeringar istället för olja, gas och kol, har sektorns jämförelsetal sjunkit starkt.

Begränsningar för produktion och möjlig prispåverkan, gäller även för Indien, som i mitten av den brinnande kris som landet befinner sig i, nu tvingas styra om produktion av stål. Stålproduktion spås minska med 10% då bristen på gas är utbredd. Det faktum att man kommer långsamt framåt med vaccinering gör också att personal har svårt att jobba medan smittan sprids hejdlöst.

Totalt sett rapporterades 400,000 nya fall och 4000 dödsfall bara under lördagen, men farhågor spår dock att de verkliga siffrorna är betydligt högre.

På onsdag släpps nya siffror för konsumentprisindex i USA, vilka inväntas av traders med spänning då en möjlig tilltagande inflation är talk of the town just nu.