Börsen idag – lyft i Asien efter tunga fall under förra veckan

Under veckan som kommer håller centralbankschefer från olika delar av världen möte i Jackson Hole, vi har hittills sett ett extra stort intresse för FED och huruvida man i USA kommer höja räntorna i år. 
2021-08-23

Under veckan som kommer håller centralbankschefer från olika delar av världen möte i Jackson Hole. Vi har hittills sett ett extra stort intresse för FED och huruvida man i USA kommer höja räntorna i år.

Senaste FED-mötet resulterade i delade meningar men med fler röster som pekade åt att räntehöjningar börjar redan i år, trots tidigare prognoser om att räntan skulle höjas först under 2022 eller tidigt under 2023. Men högre inflation än väntat, som ett resultat av stimulanser, brist på produktion, utrullning av vaccin och en stark återhämtning, har fått FED att ändra tonläget.

Under förra veckan såg vi, i anslutning till att protokollet från föregående FED-möte publicerades, hur marknaden reagerade negativt på beskedet om tidigare räntehöjningar än väntat. Huruvida allt är inprisat nu återstår att se, men vad som blir uppenbart är just hur beroende marknaden är av låga räntor och stimulanser.

I USA ska Biden också kämpa för att få igenom sin massiva budget i representanthuset, samt ett stort stimulanspaket för att stödja infrastrukturen. Dock kärvar det internt för Bidens parti, med många demokrater som är emot Bidens förslag om ytterligare massiva stimulanser, vilket innebär risk för ytterligare marknadsreaktioner.

Vi såg också djupa fall för kinesiska börsen, med framförallt tech och digital utbildning som tagit mycket stryk senaste tiden efter nyinförda regleringar. Detta har placerat Hong Kongs tekniksektorn i bear market, bland annat efter att Tencent varnat för ytterligare begränsande regleringar för tekniksektorn. Dock ser vi under måndagsmorgonen hur asiatiska marknader lyfter ordentligt och hämtar igen lite av föregående veckors fall.

I veckan håller också Boris Johnson möte för G7 länderna, där man bland annat planerar att diskutera situationen i Afghanistan. Målsättningen ser att vara en förlängning av arbetet med framförallt evakueringen, detta efter att situationen upplevs högst krisartad.