Börsen idag – lugnare handel inför inflationssiffror som publiceras på torsdag

Gårdagens handel bjöd på svaga rörelser i USA när Nasdaq steg omkring 0,5% och S&P gick ned strax under nollan.
2021-06-08

Gårdagens handel bjöd på svaga rörelser i USA när Nasdaq steg omkring 0,5% och S&P gick ned strax under nollan. Under veckan publiceras inflationssiffror och handeln tycks generellt dämpad i väntan på hur dessa kommer in samt hur FED reagerar.

Dock gick det hektiskt till i så kallade meme stocks, som än en gång fick en skjuts uppåt. Bland annat AMC, GameStop och Blackberry gick alla upp omkring 13% under handelsdagen, detta efter att samtliga rört sig hektiskt under föregående vecka för att toppa onsdag/torsdag och därefter falla tillbaka kraftigt.

Inom kryptovalutor ser vi en tydligare skillnad med relativ styrka i t.ex. Cardano och Ethereum, som trots ett tuffare handelsklimat för tillgångsslaget handlas ovanför kortare glidande medelvärden.

Däremot ser vi en relativ svaghet i t.ex. Bitcoin, som istället pressar EMA50 på veckobasis ovanifrån med tunga röda staplar. Den största och mest kända kryptovalutan får ta mycket stryk tack vare stigande oro kring hur energikrävande i genomförandet av transaktioner.

På torsdag släpps inflationssiffror, vilka har en överhängande risk att kunna påverka marknaderna kraftigt. Beräknat är nu att de ska komma in ännu högre än för April och påvisa en kraftig ökning i pris av bl.a. mat.

Vi ser också ett läge där löner stiger på flera håll, med exempel på hur arbetsgivare erbjuder högre löner, bonusar och ibland till och med gåvor för att locka anställda till deras arbetsplatser. Detta tack vare den utbredda arbetsbrist som råder i framförallt service-yrken. Detta i sin tur driver såklart på inflationen uppåt, vilket kan ytterligare argumentera för att det finns en avsevärd risk att FED vill påbörja begränsningen av stimulanser.

mer om ämnet