Börsen idag – kraftiga fall i Asien under nattens handel pekar mot negativ europeisk öppning

Tydliga nedgångar väntas på europeiska börser under måndagen efter att marknaderna har fallit kraftigt i Asien under nattens handel.
2021-06-21

Tydliga nedgångar väntas på europeiska börser under måndagen efter att marknaderna har fallit kraftigt i Asien under nattens handel. Tokyo leder nedgången och faller mer än 3%, men även Australien och Hong Kong ligger hack i häl där båda marknaderna faller mer än 1%.

Den uppenbart dopade börsen tappade kraft och momentum uppåt efter att Jerome Powell, amerikansk centralbankschef, försiktigt påpekade att man börjat se över tidpunkt för när man ska höja räntan. Utöver det tillkom kommentarer från centralbanken i St Louis, som menade på att räntan skulle höjas redan 2022, ett eller två år tidigare än vad Powell först menat var rimligt.

Både guld och silver tog kraftiga smällar i ljuset av den spådda högre räntan och den generella utförsäljningen i riskfyllda tillgångar. Olja, som också är prissatt i dollar och bör påverkas negativt av en uppgång i valutan, fortsatte dock uppåt även under förra veckan och har inlett denna handelsvecka med försiktiga uppgångar.

Vi såg dock tydliga fall för många av oljebolagen vi skrivit om senaste veckorna, vilka varit ledande i den uppgång som råvaran gjort.

Priset på timmer har också fallit tillbaka kraftigt, dock till stor del av att hemmabyggande bytts ut mot att återgå till sociala aktiviteter efter att restriktioner och lock-downs lättat upp något i USA.

Den nya varianten av covid-19 som kallas för Delta, har nu fått fotfäste i större delar av Europa, och är ledande i framväxten av nya fall. Även om det än så länge rör sig om ett mindre antal, har t.ex. Lissabon tydliga restriktioner mot ej nödvändiga resor in och ut för att hejda det utbrott man nu ser i staden. Samma gäller för Sankt Petersburg, om än med mer otydliga restriktioner eller åtgärder.

Forskare visar dock på att man efter en vaccinspruta har 33% skydd även mot Delta-varianten, och upp mot 80% skydd efter två sprutor. Målsättningen måste därför vara att fortsatt under sommaren aggressivt öka vaccinering så att världens ekonomier slipper fler lock-downs och tyngande restriktioner under sensommaren och hösten.