Börsen idag – Kraftiga fall för kryptovalutor inför börsöppning på onsdagen

Vi har tidigare skrivit mycket om utvecklingen för råvarupriser, men vad som framförallt belyses nu är bristen på arbetskraft och hur svårtillgänglig den är.
2021-05-19

Lawrence Summers, USA:s tidigare finansminister, hävdar än en gång att FED tonar ned risken för inflation för mycket. I en ny intervju menar han att de aggressiva stimulanserna vi sett i spåren av corona ökat risken för inflation avsevärt, men att FED agerar mer i rädsla för marknadens reaktioner.

I förra veckan publicerades inflationssiffror som visade på en tilltagande prisutveckling, ändå går FED snabbt ut och menar på att dessa är övergående. Summers, som tidigare kritiserat Bidens stimulanspaket, menar i sina senaste uttalanden att amerikanska centralbanken “kraftigt underskattar riskerna för inflation”.

Vi har tidigare skrivit mycket om utvecklingen för råvarupriser, men vad som framförallt belyses nu är bristen på arbetskraft och hur svårtillgänglig den är. I ett tidigare morgonbrev lyfte vi bland annat hur svårt det var för Uber och Lyft att locka till sig chaufförer efter att dessa sagts upp i början av pandemin. Nu är arbetskraftsbristen utbredd vilket gör att utbud inte kan matcha efterfrågan vad gäller produktion av flertalet varor.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Som ett spår av inflationsrisken har guld och silver stigit kraftigt. Samtidigt har kryptovalutor gått extremt bra det senaste året, vilket flertalet analytiker menat på hållit tillbaka prisutvecklingen för guld och silver. Den senaste veckan har dock kryptovalutor börjat tappa mark, med fortsatt kraftiga fall under dagens inledande handel.

Tidigare har Ethereum hållit emot bättre men nu faller även ETH kraftigt. Tekniskt ligger dock Bitcoin sämst till, som på veckobasis handlas en bra bit under EMA10, medan andra kryptovalutor fortfarande håller emot dessa stödnivåer, däribland ETH.