Börsen idag – blandad handel i Asien, med positiva tongångar i Kina inför Europeisk öppning

Under den tidiga torsdagsmorgonen handlas asienbörserna blandat, med Tokyo på minus medan Kina tuffar på starkt uppåt. 
2021-05-27

Under den tidiga torsdagsmorgonen handlas asienbörserna blandat, med Tokyo på minus medan Kina tuffar på starkt uppåt.

Tesla meddelar att man nu ska betala i förväg för att säkra leveransen av halvledare. Det råder global brist på dessa viktiga komponenter till bilindustrin, vilket gör att producenter av såväl fordon som annan elektronik får handskas med högre priser och tuffare krav. Rykten pekar också på att Tesla överväger att köpa en leverantör av halvledare, detta för att säkra tillförsel och fortsätta kunna producera elbilar.

Samtidigt så uppdagas nya spänningar mellan Kina och Taiwan, som är världens centrum för produktion av halvledare. Tunga fartyg som forslar sand till fastighetsproduktion i fastlandskina, syns kontinuerligt utanför Taiwans kust för att suga upp den lättillgängliga och grunda sanden. Ökade cyberstörningar kombinerat med en tydligare fysisk närvaro stärker hotbilden mot Taiwan.

I både USA och Storbritannien råder arbetsbrist till framförallt serviceyrken. I USA skyller man på stimulanser och välfärd, medan man i Storbritannien även ser brist på internationell arbetskraft som lämnat i spåren av Brexit. Pubar och restauranger öppnar upp för fullt men har svårt att locka tillbaka arbetskraft i den utsträckning som de hade innan pandemin. Detta gör att löner riskerar att drivas upp, vilket späder på oron för en stundande inflation.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Röster inifrån amerikanska centralbanken fortsätter nu mana på för försiktighet om vi ser ett fortsatt tryck på inflationen. Sedan finanskrisen 2008 har pengar flödat in i systemet, vilket nu accelererat i spåren av covid och den kris som bröt ut för lite mer än ett år sedan. Nu vänder tonläget något, eftersom återhämtning ser stark ut tillsammans med en pågående vaccinering i högt tempo. Dock står marknaden redo att hugga tillbaka med utförsäljning, vilket vi såg när protokollen från FED-mötet i april publicerades, vilket innehöll liknande farhågor kring högre ränta.

Centralbankernas expansiva agerande, med mycket nya pengar in i systemet, som nu skapat den ökade oron för inflation, har också skapat en stor del av den uppgång i kryptovalutor. Rädslan för att centralbanker och stater ska tappa kontrollen över prisutvecklingen för nationella valutor har skapat en kraftfull efterfrågan på bland annat Bitcoin och Ethereum.

I och med de kraftigt ökade priserna på kryptovalutorna har bolag verksamma inom kryptohandel fått in kraftfulla ekonomiska muskler och sträcker sig nu efter toppnamn i finansbranschen. Tunga och dyra rekryteringar görs nu av diverse olika poster, i ett försök att ta fortsatt mark men kanske också för att förbättra erbjudet för kunder, normalisera krypto och stärka likviditeten allmänt i handeln av kryptovalutor.

 

mer om ämnet