Börsen idag – inflationen upp men räntan oförändrad

Asiens börser steg under natten i spåren av starkare siffror under sluthandeln i USA.
2021-03-18

Lugnare handel igår i Europa när investerare väntade in besked från USA och centralbankschefen Jerome Powell. Utfallet resulterade i en lättnadens suck då senaste veckors rädsla för högre ränta förkastades av Powell, som menade på att återhämtningen i ekonomin är stark men att det finns god höjd för högre inflation innan man beräknas höja räntorna.

Beskedet resulterade dock i en svagare dollar vilket i sig gav kraft för råvaror som prissätts i valutan. Bland annat silver och guld fick sig ett ryck uppåt och vi ser en lång lista av silver- och guldbolag som ser tekniskt intressanta ut.

Shipping-sektorn fortsätter upp vilket tyder på att efterfrågan på olja och oljerelaterade produkter är väldigt stark. Vi ser även ett läge där den potentiella bristen på fartyg spelar in och höjer fraktpriserna.

Läs gärna vår tidigare trendspaning om shipping-sektorn, som tyvärr tog väldigt mycket stryk i början av- och under coronakrisen, men som kan tänka sig erbjuda en stark återhämtning för den som inte är feg för vild sjö. Sektorn är erkänt volatil och svårhanterad, men kan ge kraftfull utdelning till den som rider stormen vid rätt tillfälle.

I övrigt steg asiens börser under natten i spåren av starkare siffror under sluthandeln i USA. Även Europa ser ut att öppna torsdagens handel starkt efter uppskattade besked från tryckeriet och positiva tongångar i såväl USA som Asien.