Börsen idag – inflationen högre och 10-års räntan faller vilket öppnar för fortsatta uppgångar i guld och silver

Amerikansk inflation noterade högsta nivåerna på årsbasis på 13 år.
2021-06-11

Amerikansk inflation noterade högsta nivåerna på årsbasis på 13 år. Huruvida detta är övergående eller inte får visa sig, men de kommenterande rösterna har vitt skilja åsikter. Vi har sedan tidigare belyst Larry Summers som tidigare finansminister i USA, som inte skyr medel i sin kritik mot FED och deras aggressivt expansiva penningpolitik.

Samtidigt menar motargumenterande röster på att inflationen är övergående och en del av återöppnandet. Man ser kraftiga prisökningar i flygbiljetter i jämförelse med föregående år, priser på begagnade bilar stiger också kraftigt i bristen på halvledare vilket begränsat nyproduktionen.

Men även priserna på råvaror har stigt kraftigt under det senaste året, detta som ett resultat av att man tryckt avsevärda mängder dollar, men också som ett resultat av de begränsningar man gjort produktionsmässigt samt en generellt sett stigande efterfrågan.

Under natten handlades Asien blandat och inför öppning i Europa ser marknaderna ut att öppna svagt uppåt, detta efter en blandad men ändå relativt lugn stängning i USA igår.

10-årsräntan viker ned i USA, vilket öppnar för fortsatta uppgångar i ädelmetallerna silver och guld, vilket vi ser under morgonen. Även olja är svagt uppåt och naturgas leder för närvarande råvarornas uppgång med ungefär 3% upp.

mer om ämnet