Börsen idag – Högre skatter i USA sänker humöret på världens marknader

Joe Biden manar på för högre skatter och drar ned börshumöret i dyn, Asien och Europa följer efter i samma spår.
2021-04-23

Asien handlas blandat under natten och den tidiga morgonen. I spåren av fall på amerikanska marknader efter besked om höjda skatter ser Europa ut att öppna under nollan på fredagen. Joe Biden ska nu genomföra skattehöjningar för de rikaste amerikanerna, vilket mottogs med bistra miner och besvikelse av marknader.

I Japan planerar man nu att från och med 25/04 så långt det går begränsa sammankomster och manar på för social distanseing i ett försök att begränsa den tilltagande smittan. Kanada är ytterligare ett land på listan att utesluta inresande från Indien och Pakistan efter nya varianter av smittan.

I Sverige har mer än 8% av befolkningen fått två stycken sprutor och hela 2 miljoner människor har tilldelats en spruta. Wow! Vi ska också få låna 200,000 sprutor av Norge som inte längre vill ha sitt Astra Zeneca vaccin. Om de mot förmodan kommer på vid ett senare skede att de trots allt ska använda Astra Zenecas vaccin får vi skicka tillbaka 200,000 sprutor. Den dagen, den sorgen.

Kilmattoppmötet tycks ha påbörjats bra med positiva tongångar från deltagarna. Flertalet länder tar rygg på USA:s krafttag och siktar på att minska utsläppen avsevärt tills 2030. Kina uttrycker också ambitionen att minska utsläppen men ger sig själva möjligheten att se fortsatt tillväxt för kolkraft till 2026.

Ryssland har dragit tillbaka sina trupper från Ukrainas gränser och världen kan dra en lättnadens suck. Putin höll ett varnande tal under tisdagen men Nato och kringliggande länders enhetlighet i den fördömande attityden mot Rysslands agerande kan ha dragit den tydliga gräns som Putin själv pratade om i talet.