Börsen idag – högre råvarupriser lägger locket på för både konsumenter och företag

Efter att veckans första handelsdag inletts positiv, har vi sett två tyngre dagar i rad på europeiska börser - Idag förväntas dock handeln inledas positiv för aktiemarknaden. 
2021-09-16

Efter att veckans första handelsdag inletts positiv, har vi sett två tyngre dagar i rad på europeiska börser. Idag förväntas dock handeln inledas positiv för aktiemarknaden. 

Aktiemarknaden har dock tyngts av de kraftigt stigande råvarupriserna, som riskerar både sänka köpkraften hos konsumenter men också höja produktionskostnaderna för bolagen. I och med den starka återhämtning vi sett, i kombination med begränsad produktion och en kraftigt ökad penningmängd i anslutning till stora stimulanser, har råvarupriser stigit kraftigt. 

Nu riskerar dock kraftiga prisökningar sätta käppar i hjulet för en annars stark återhämtning, vilket manar på för ett något mer osäkert läge på aktiemarknaderna. Ser vi till breda aktieindex har de under senaste veckorna oroväckande nog handlats under viktiga glidande medelvärden. 

OMXS30 föll förra veckan och har hittills fortsatt falla denna vecka, vilket placerat indexet under exponentiellt glidande medelvärdet på 10-veckors basis. Indexet har handlats under detta glidande medelvärde enbart ett fåtal gånger sedan botten av covidkrisen, men har varje gång varit snabbt på att ta sig över till säker mark igen. 

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Flera störningar existerar på investeringshorisonten, med ökade antal smittosiffror i anslutningen till spridningen av deltavarianten, nya införda kinesiska regleringar mot fler sektorer, risken för högre räntor och nu senast kostnaderna förknippade med högre råvarupriser.