Börsen idag – fortsatt nedtonad risk för inflation lugnar marknaderna

Asien handlas upp under den tidiga morgonen och europeiska börser ser ut att öppna uppåt, bättre tongångar efter positiv handel i USA och lugnande besked från Powell.
2021-02-25

VIX föll igår 7% och börserna seglade generellt försiktigt uppåt. Semiconductor index, som vi nämnde en del vid när marknaderna stökade för några veckor sedan, är ofta sett som ett ledande index för marknaden i sin helhet. De senaste dagarna har indexet fallit tillbaka kraftigt för att därefter studsa mot EMA50 på dagsbasis, eller EMA10 på veckobasis.

Nu handlas SOXX ovanför EMA10 på dagsbasis, och ser ut att kunna ta kraft mot nya höjder, något som i så fall skulle vara indikativt för att marknaderna i sin helhet skulle kunna följa efter.

Även Nasdaq, som tog mycket stryk av den omtalade rädslan för en tilltagande inflation, återhämtade sig i spåren av Powells lugnande ord, och handlas nu över EMA10 på dagsbasis.

Styrka i koppar och olja, som vi tidigare skrivit mycket om, är också indikativt för en bättre ekonomi med tilltagande efterfrågan på energiförsörjning och även elektrifiering. Båda råvarorna har inlett året väldigt starkt och har senaste veckan klättrat ordentligt.

Marknaderna har dock erbjudit traders en tuffare miljö sista tiden, med ökad spekulation och ett mycket mer svängigt klimat, vilka många mest troligt gång efter annan skakas ur.

Dumb money confidence ligger kvar omkring väldigt höga 84% och Bank of Americas har i en nyligen gjord studie visat på 8-års lägsta nivåer i andel cash. Studien visade också att rekordmånga fondförvaltare i nuläget tar större risker än vad de normalt gör.

Båda dessa mätpunkter visar på ökad spekulation från fler håll, och att vi närmar oss ett läge där få köpare finns kvar vid sidlinjen.

I Asien stiger dock marknaderna fortsatt i spåren av gårdagens uppgångar i USA, bland annat är Hong Kong med Hangseng-index upp 2,2%

Europeiska marknaderna ser på torsdagen ut att öppna uppåt. Tongångarna är positiva och hoppfulla inför en ekonomi som tycks befinna sig i återhämtning, med förhoppningarna om accelererad vaccinering och fortsatta stimulanser från centralbanker.