Börsen idag – fortsatt lugn handel på världens börser

Små rörelser på världens marknader såväl under gårdagen som i natt.
2021-06-09

Små rörelser på världens marknader såväl under gårdagen som i natt. I Sverige handlades index försiktigt och tangerar högsta-nivåer, även i USA handlas börserna högt upp i befintliga ranges men väldigt försiktigt. Under natten har framförallt olja handlats uppåt i Asien, där marknaderna i övrigt rört sig väldigt försiktigt.

Globalt har man kommit några steg närmare att införa en skatt för flertalet länder, där större tech-bolag och globala företag skulle ha svårare att komma undan skatt. I England vill man dock inte gärna medverka i denna pakt, i alla fall inte om man lyssnar till finansministern Rishi Sunak, som hävdar att det skulle slå hårt framförallt mot Londons banksektor.

Med Hong Kong i dödläge med fastlandskina och flertalet skatteförslag runtom i världen har London en god möjlighet att ta tillbaka en del mark som staden förlorat under diskussionerna och turerna fram och tillbaka rörande Brexit. Man erbjuder Hong Kong-bor att flytta till London, vilket medför mycket kapital och kompetens.

Under gårdagens handel och även under nattens handel har oljepriserna fortsatt uppåt, för att nu noteras omkring $72,5. Under början av året skrev vi en längre trendspaning med fokus på energisektorn, där vi listade en uppsjö framförallt amerikanska och kanadensiska energibolag, många av vilka nu har gått väldigt bra sedan dess, för att under senaste veckan ta nya krafttag uppåt.

Under den senaste veckan har nya covid-fall uppdagats i Taiwan, som är en mycket tung spelare när det kommer till produktion av bristvaran halvledare. Virus-utbrotten riskerar påverka produktionen ytterligare, detta med en redan existerande efterfrågan som långt överstiger utbudet.

I USA har man nu godkänt stöd för att tydligare ta upp kampen mot Kina, med främsta fokus på teknisk utveckling. När det kommer till halvledare står USA handfallet och som resten av världen i händerna på Taiwan. En del av de tekniska framsteg man planerar lär fokusera på att driva igång en självförsörjning av viktiga komponenter för att fortsatt kunna ta mark, vilket långsiktigt lär öka det globala utbudet av halvledare.

mer om ämnet