Börsen idag – flera investerare tror på högre räntor

Priset på stadsobligationer föll i både Europa och USA, medan vi såg en starkare dollar efter att man nu befarar att räntorna kommer höjas i anslutning till en stark återhämtning från covidkrisen. 
2021-09-08

Priset på stadsobligationer föll i både Europa och USA, medan vi såg en starkare dollar efter att man nu befarar att räntorna kommer höjas i anslutning till en stark återhämtning från covidkrisen.

Högre dollarpriser sätter normalt press på råvaror prissatta i dollar, även om detta inte märks av vid mindre, kortsiktiga rörelser så kan det ha en stor effekt om trender tar vid. Flera råvaror har levererat starka uppgångar sedan marknaderna bottnade i mitten av covidkrisen, detta i ett läge när centralbanker tryckt pengar och behållit räntorna låga. Skulle vi se en vändning i ränteläget är det möjligt att det medför en press på råvarupriser.

Amerikanska centralbankschefen Jerome Powell har dock varit tydlig med att alla förändringar av ränteläget ska ske långsamt så att marknaden hinner anpassa sig. Samtidigt har vi sett hur investerare handlat mer i tillgångsslag som tjänar på högre räntor. Vi såg även hur bland annat olja och guld föll tillbaka något under veckans inledande handel.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Evergrande, den kinesiska bostadsutvecklaren men också tidigare ägaren av Nevs i Sverige, ser ut att svaja rejält. Aktien handlades under gårdagens handel ned över 8% i asien innan handeln pausades. Detta efter att kreditvärderingsinstitutet Moody’s nedgraderat Evergrande för en tredje gång sedan juni.

Under nattens handel har en viss styrka kommit tillbaka, men aktien är ändå ned 86% sedan juli. Evergrande tycks heller inte vara ensamma på randen till kollaps, med flera asiatiska bostadsutvecklare som förefaller ha det väldigt svårt efter tuffare betyg från kreditvärderingsinstituten och begränsade möjligheter till nya pengar.

Efter en jordbävning utanför Mexikanska Acapulco utfärdades en tsunamivarning. Jordbävningen ska ha varit kraftfull och känts ordentligt även i Mexico City. Tsunamivarningen gäller för bland annat Hawaii och Guam.