Börsen idag – europeiska marknader ser ut att öppna positivt trots svagare handel i USA under gårdagen

Under natten har asiatiska marknader handlats blandat med Kina och Japan som handlats lägre.
2021-06-16

Under natten har asiatiska marknader handlats blandat med Kina och Japan som handlats lägre. Gårdagens handel bjöd på positiva siffror i Europa, men i USA föll marknaderna tillbaka under svensk kvällstid efter att amerikansk detaljhandel föll mer än väntat för maj.

FED håller räntemöte och ska under onsdagen uppdatera med prognoser kring framtidens inflation och huruvida man kommer påbörja räntehöjningar under 2023 eller 2024. Här styr förväntningarna mycket, vilka vilar på att FED kommer hålla sin sedan tidigare utstakade linje med försiktighet och fokus på att få igång ekonomin igen efter pandemin.

På annat håll varnar man varnar dock för blandade effekter som stigande råvarupriser. Vi har redan sett kraftiga prisstegringar i bland annat koppar, men även oljan börjar nu hämta  igen mot högre nivåer, och mer seriösa röster och analytiker spår nu ett oljepris över $100.

Under gårdagen meddelade Boris Johnson att man förlänger restriktionerna i Storbritannien, detta på grund av den indiska varianten av viruset som spridits och som numera finns i över 70 länder runtom i världen. Även i Sverige har vi nu enligt FHM samhällsspridning, men i USA har man valt att öppna upp framförallt New York och Kalifornien efter att fler än 70% av den vuxna befolkningen har fått vaccin.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Trots den svagare handeln i USA under gårdagens stängning samt svagare handel framförallt i Kina och Japan under natten ser europeiska marknader ut att öppna positivt för torsdagen.