Börsen idag – energi föll tillbaka under gårdagen med ökad oro för Delta

Igår skrev vi om ledande index och sektorer som kunde indikera fall i anslutning till spridningen av delta-varianten av covid-19, därefter såg vi hur energi och turistbolag föll tillbaka tungt som ett resultat av större oro och striktare restriktioner.
2021-06-29

Igår skrev vi om ledande index och sektorer som kunde indikera fall i anslutning till spridningen av delta-varianten av covid-19. Därefter såg vi hur energi och turistbolag föll tillbaka tungt som ett resultat av större oro och striktare restriktioner. I Sverige planerar vi öppna upp igen på torsdag, 1/7, men spridning av en ny variant skulle mycket väl kunna sätta käppar i hjulen för återgången till det normala.

Financial Times har dock presenterat en serie om hur unga vuxna påverkats av restriktionerna och hur få som går ut universitet med arbetslivserfarenhet. Det är ett exempel på hur restriktionerna kan slå likvärdigt negativt mot dem som drabbas illa av dem, vilket kan vara en indikator på att man kanske går framåt lite försiktigare denna gång.

Dock ser vi nya restriktioner för inresa i bland annat Portugal, Tyskland och Spanien för sommargäster, framförallt från Storbritannien. Kraven rör sig dock i de flesta fall mer om bevis på vaccinering eller negativt test, vilket fortsatt möjliggör resandet för de allra flesta.

Vi ser också att vaccinet tycks fungera bra även mot delta-varianten, vilket kraftigt bör försvåra för sjukdomens framfart. Det finns därför anledning att tro att restriktionerna inte kommer bli ens i närheten av lika strama som dem vi sett de senaste 18 månaderna

Under natten har det i asien handlats nedåt i spåren av den ökade oron, även oljepriserna har fortsatt nedåt om än i något lägre tempo än under gårdagen. Än så länge har VIX inte visat några större tendenser av att bryta den nedåtgående trend som indexet befinner sig i, skulle vi se en ändring i detta bör man möjligtvis dra öronen åt sig.