Börsen idag – djupa fall för silver, guld och olja efter att FED prognostiserat räntehöjningar redan 2023

Efter att FED annonserat att man nu flyttat fram planerade räntehöjningar från 2024 till 2023 så steg dollarn kraftigt, vilket satte mycket press på råvaror och ädelmetaller som prissätts i dollar.
2021-06-18

Efter att FED annonserat att man nu flyttat fram planerade räntehöjningar från 2024 till 2023 så steg dollarn kraftigt, vilket satte mycket press på råvaror och ädelmetaller som prissätts i dollar. Vi såg också ett stort inflöde av kapital tillbaka in i dollarn, då många investerare väntat ihärdigt på att få söka sig till ränta på sitt kapital.

Detta blev ledande för hur FED-mötet skulle tolkas av marknaden, vilket resulterade i djupa tapp för silver, guld och olja, och flertalet av de oljebolag vi bevakat närmare under de senaste veckorna.

Dock såg vi efter svensk stängning att långräntorna i USA föll tillbaka något, och att den initiala styrkan i dollarn mattas av något. Under morgonen ser också silver och guld ut att ha hittat en kortsiktig botten, och handlas upp ca 1% hittills under fredagen. På veckobasis handlas dock silver ned över 6% och guld handlas ned precis under 5% ned.

För bara några ynka dagar sedan handlades båda ädelmetallerna i en tight och intressant range, med flertalet bolag verksamma inom utvinning av bland annat silver och guld som handlades i toppen av sin range med goda utsikter att bryta ut på uppsidan. Detta raserades nu och många bolag vek ned.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Olja som sista tiden gått väldigt bra, med flertalet bolag som under några få veckors tid gått upp över 30%, fick sig också rejäla smällar under torsdagen, där flertalet bolag gapade ned och föll omkring 10% under gårdagen.

I Sverige ser det äntligen ut som att Stefan Löfven nu misstroendeprövas, detta efter att vänsterpartiet gjort en tvärvändning och tycks vara beredda att rösta bort vår sittande statsminister med hjälp av den konservativa oppositionen.

Partierna röstar på måndag, men under helgen planerar Socialdemokraterna att “prata med många” enligt Morgan Johansson. Sett till hur historien hittills utspelat sig kommer de på ett eller annat sätt locka till sig vänsterpartiet att lägga ned stridsyxan även för denna gång, och än en gång låta jippot rinna ut i sanden.