Börsen idag – deltavarianten sprids mer aggressivt i Spanien

I Spanien stiger antalet insjuknade i covid-19, deltavarianten, så pass mycket att landet nu tar över ledartröjan från Portugal och Ryssland.
2021-07-07

I Spanien stiger antalet insjuknade i covid-19, deltavarianten, så pass mycket att landet nu tar över ledartröjan från Portugal och Ryssland. Deltavarianten är helt ledande i ökningen och man antar att den importerats med indiska gästarbetare. Risken är att det påverkar turistsommaren väldigt negativt om nya restriktioner införs, speciellt när Spanien är kraftigt beroende av sin turistnäring och redan tagit tunga smällar på den fronten.

Dock vilar en gnutta positivitet i denna nyhet, då allvarligt sjuka inte ökat i samma takt som den generella smittspridningen, vilket ändå tyder på att denna runda inte är lika farlig som den första. Vad gäller Spanien som möjligt resmål och landets turistnäring spelar det sistnämnda gissningsvis mindre roll, då andra länder bör vara måna om att inte få in den nya smittan, oavsett hur dödlig den är.

Vi ser nu hur de europeiska länder som släpat något med vaccinering kämpar för att få upp momentum, detta i ett skede där vaccinet tycks verka nästintill lika bra mot deltavarianten som mot den ursprungliga versionen av covid.

Den globala miniskatt som man i förra veckan tycktes få igenom med bredd över flera kontinenter, har nu hamnat i ett osäkert läge efter att USA nu verkar tveksamma om de får igenom detta i senaten. Joe Biden driver på för att underlätta för länder att beskatta stora, globala och digitala företag, men demokraterna har en ytterst knapp majoritet och det råder därför osäkerhet kring huruvida de kommer få igenom detta förslag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Olja som igår steg på nyheten om avstannade förhandlingar för OPEC+, föll sedan under gårdagen tillbaka och fortsätter sitt fall under morgonen, om än något försiktigare nu. I övrigt handlas asiatiska marknader blandat inför europeisk öppning.