Börsen idag – blickarna vända mot USA i väntan på räntebesked

Det råder osäkerhet kring AstraZenecas vaccin, som nu pausas på flera håll i Europa efter rädsla för farliga biverkningar.
2021-03-17

Det råder osäkerhet kring AstraZenecas vaccin, som nu pausas på flera håll i Europa efter rädsla för farliga biverkningar. Samtidigt spås nu yttre krafter ha en påverkande faktor i de rykten som sprids gällande vaccinet.

Bland annat varnar MSB för påverkanskampanj mot AstraZenecas vaccin som påverkat beslutet att pausa vaccineringen på flera håll. Ej helt oväntat slår Tegnell ifrån sig dessa rykten och hävdar att FHM inte bygger beslutet på vad som cirkulerat i sociala medier.

De pausade vaccineringarna leder dock till ökad oro och risk för att återhämtningen inte går fullt lika snabbt som väntat. Detta har enligt erkänd finansmedia lett till att oljepriserna tillsammans med oljebolagen vänt nedåt.

Oljan som gått väldigt starkt de senaste veckorna pausade något i veckans inledande handel, och handlas för närvarande ned 0,6% för veckan. Inga större hack än så länge.

Däremot svänger oljebolagen ofta mer, då bolagen är belånade och därmed hävstångade mot rörelserna i oljepriset.

Under onsdagen vänds blickarna mot räntemötet i USA när FED ska meddela huruvida man faktiskt är oroliga för en tilltagande inflation och spås höja räntorna under året. Att vänta är dock fortsatt lugnande tongångar och en oförändrad ränta.

I USA har, till skillnad från inom EU, vaccineringen tagit fart, Joe Biden har också visat en tydlig väg framåt med ett enormt stimulanspaket. Detta sammanslaget genererar en långt högre risk för tilltagande inflation än vad som för närvarande råder inom EU – något som kan få Powell att justera upp tonläget.

Besked om förväntat stigande räntor, en erkänd tilltagande inflation och uttryckt oro för hur man faktiskt ska hantera denna från centralbankens håll, skulle generera ökad volatilitet på marknaderna. Vi hoppas därför på harmoniska tonlägen och positiv handel under onsdagen.