Börsen idag – Blandat i Asien inför europeisk öppning

Gårdagens handel i USA stängde blandat med Nasdaq ovanför nollan och S&P strax under.
2021-05-04

Gårdagens handel i USA stängde blandat med Nasdaq ovanför nollan och S&P strax under. Vi såg krafttag för energi-sektorn med uppgångar för bland annat Energy Fuels, Centrus Energt och Scorpio Tankers. Under natten har Asien handlats blandat med Hong Kong börsen på plus medan Tokyo handlas ned.

EU och Indien planerar att återuppliva förhandlingar om att ingå ett ekonomiskt samarbete för att stärka båda parternas ställning mot Kina. Senast detta låg på förhandlingsbordet var 2013, men covid och kinas framfart har än en gång lyft det till ytan. Förhandlingarna antas sätta igång så snart som på lördag, detta trots att Indien befinner sig i mitten av en brinnande kris.

Mörkertalet spås vara stort när 3500 rapporteras ha dött under torsdagen och över 400,000 nya smittfall uppdagats. Framförallt rider krisen på bristfällig utrustning, både sjukhussängar och respiratorer saknas i stora antal, vilket gör att många som behöver få hjälp inte tilldelas den och riskerar att dö.

I USA ser vi lägre räntor för hög-risk obligationer vilket i sin tur mynnar ut i att mer pengar strömmar in i mer riskfyllda placeringsalternativ. Företag som annars hade haft svårt att överleva, tilldelas nu lån från riskbenägna investerare. Detta i samma utsträckning som just innan oljekrisen 2014, eller finanskrisen 2008.

New York spås nu öppna upp bland annat affärer, teatrar och gym i mitten av maj. Detta efter att staden varit ett av de värst drabbade ställena i världen under början av pandemin. Sedan dess har krafttag gjorts för att få bukt med smittan och vaccinet har rullats ut stadigt.

Återgången till det normala innebär bland annat att New York, från och med den 17e maj, spås återgå till 24/7-drift av tunnelbanesystemet. Något som underlättas av det faktum att 247M vaccindoser har delats ut under Joe Bidens 100 första dagar som president.

Oraklet från Omaha ska kröna en efterträdare. En av världens mäktigaste människor, Warren Buffet, planerar nu att kliva ned från tronen. Både Buffet och kompanjonen Charlie Munger är över 90 år.

Tillsammans har de med Berkshire Hathaway länge haft makten och inflytandet att självmant driva upp en sektor efter att de annonserat köp. Detta blev bland annat väldigt tydligt under finanskrisen 2008, när Buffet tillfrågades om att delta i hjärt- och lungräddningen för amerikanska banksektorn.