Börsen idag – blandat i Asien men DAX mot all time high inför öppning i Europa

Börserna föll igår medan VIX steg.
2021-03-30

Börserna föll igår medan VIX steg. Under natten har Asien handlats blandat och inför tisdagens öppning ser Europa ut att öppna svagt uppåt. Tyska DAX handlas till all time high inför tisdagens öppning.

Igår lossades fartyget som suttit fast i Suez kanalen i ungefär en vecka. I och med att flödet av internationell handel, med bland annat olja, nu antas kunna återupptas, förväntades oljepriserna fortsätta sina fall. Dock steg oljepriserna något under måndagen, detta inför OPEC+ mötet där fortsatta produktionsbegränsningar antas fastslås.

Däremot ryktas det om att Ryssland kanske har som plan att lätta lite på trycket, och producera mer än överenskommet, vilket såklart skulle påverka priserna negativt.

Att oljan, trots öppnad handelsväg samt risk för Ryssland, lyckas stiga marginellt på måndagen visar på styrka i råvaran och den förväntade tillväxten. Vi såg även i förra veckan hur oljelagren byggdes på något i USA vilket oftare genererar lägre priser men nu mottogs positivt av marknaden – vilket även det tyder på en viss styrka i det svarta guldet.

I dagens upplaga av Di kan vi läsa om ytterligare jätteaffärer i fastighetssektorn, samt ytterligare om ägare som på ett eller annat sätt försöker tala upp sina aktier. För några veckor sedan uppdagades deltagande i aktieforum av Ola Serneke, detta under pseudonym.

Idag kan vi läsa om Rutger Arnhult som inte köper analytikernas prissättning utan istället hävdar att värdet på fastighetsbolagen är långt högre. Marknaden får visa vägen.

Igår noterades Linas Matkasse på First North. Till en början steg aktien kraftfullt för att senare stänga dagen ungefär 3% upp.