Börsen idag – blandat i Asien inför öppning omkring nollan i Europa

Efter en generellt sett stark dag i Europa gick USA något svagare medan VIX steg försiktigt.
2021-04-07

Efter en generellt sett stark dag i Europa gick USA något svagare medan VIX steg försiktigt. S&P och Nasdaq stängde handelsdagarna precis under nollan, men värt att ha i beaktning är de uppgångar marknaderna just levererat. Nasdaq är på bara en vecka upp strax över 5%.

Oljan handlades också uppåt igår, om än försiktigt och knappt. Även idag ser den inledande handeln ut att ta råvaran mot något högre priser. Oljepriserna som under februari och mars fick mycket kraft uppåt av en spådd återhämtning och tryckta pengar, utmanade högstanivåerna från januari 2020, men föll sedan tillbaka mot diverse glidande medelvärden för att hämta andan och hitta stöd.

Nu handlas oljan precis ovanför EMA10 på veckobasis, alltså EMA50 på dagsbasis. Ytterligare konsolidering omkring dessa nivåer kan leda till ytterligare styrka om mer pengar från Biden läggs på en återhämtning för ekonomin. Även om Presidenten manar på för grön energi, blir det svårt att så abrupt fasa ut oljan som motor för ekonomin.

På onsdagsmorgonen kan vi bland annat läsa om hur en flygkorridor mellan USA och Storbritannien föreslås, detta då båda länderna kommit långt med sin vaccinering. Under 2019 stod rutten mellan USA och Storbritannien för 10% av världens flygtrafik, vilket gör att en flygbro skulle ge en bra skjuts till flygbranschen. Än så länge går dessa flygplan inte på el.

För Europas del knackar vaccineringen på i fortsatt dåligt tempo. Ytterligare käppar sätts i Astras hjul när nu Oxford University pausar testning för vaccinering av barn, detta i spåren av den ökade risken för blodproppar som nu härleds till vaccinet.

Gällande sjukdomen publicerades igår en studie i The Lancet, som visade på att en tredjedel av alla som diagnostiserats med covid i ett senare skede lider av psykiska åkommor. Det rör sig främst om ångest och humörsvängningar.

Under natten och den tidiga morgonen ser vi en blandad handel i Asien som i nuläget ser ut att leda till en blandad start även för Europa. Detta i spåren av den något svagare avslutningen i USA.