Börsen idag – blandat i Asien inför europeisk öppning

Förra handelsveckan var skakig, med djupa negativa dagar och hastiga återhämtningar.
2021-05-17

Förra handelsveckan var skakig, med djupa negativa dagar och hastiga återhämtningar. First North handlades ned strax under 5% för veckan, medan OMXS30 stängde -0,5% efter att ha varit nere djupt lägre under veckan.

På tapeten var framförallt rädsla för en tilltagande inflation efter kraftig återhämtning, vaccinering och stimulanser som gett ökat tryck uppåt för prisutveckling. Vi såg bland annat bristande utbud av arbetskraft som en faktor till prisökningar.

Stigande huspriser, råvarupriser och mer utbredda farhågor uttryckta i kvartalsrapporterna för det första kvartalet ökar rädslan för att inflationen är här. Utöver det såg vi också konsumentprisindex på 4,2%, en bra bit över målet om 2%.

I spåret av ökad oro för inflation har guldpriset åter vänt uppåt efter att ha trendat nedåt sedan toppen ovanför $2000 i augusti. I dagsläget ser vi en spännande utveckling där både guld och 10-års räntan ser ut att kunna ta mark uppåt samtidigt.

Marknaderna avslutades dock starkt i USA på fredagen och VIX som svajat rejält stängde kraftigt minus och precis under EMA10, detta efter att handlats uppåt under veckan. Inför veckans europeiska öppning har Asien handlats blandat med framförallt fordonssektorn som stiger.