Börsen idag – blandad handel under gårdagen och natten pekar mot svagt positiv öppning i Europa

Under natten och den tidiga morgonen handlas asiatiska marknader blandat men omkring nollan, även gårdagens amerikanska handel avslutades däromkring.
2021-09-14

Under natten och den tidiga morgonen handlas asiatiska marknader blandat men omkring nollan, även gårdagens amerikanska handel avslutades däromkring. Förra veckans något dystrare toner, med flera röda dagar i rad, bröts därmed i USA, medan det i Europa och Sverige fortsatte nedåt. Inför dagens europeiska öppning ser aktiemarknaden dock ut att öppna svagt positiva tongångar.

I Kina har man introducerat en app som ämnar begränsa falsk informationsspridning, i alla fall är detta vad som kommuniceras inhemskt till appens användare. Financial Times rapporterar under tisdagmorgonen om hur medborgare näst intill tvingats ladda ned och börja använda appen för att till exempel få igenom ett lån eller för att deras barn ska få börja i skolan.

Vad appen sedan gör är att tracka samtal, plats och vilka andra appar man är inne på, detta i ett försök att sedan begränsa internationell media som klassificeras som spridande av felaktig information. En rad internationella medier har begränsats, där bland annat Bloomberg finns med på listan.

Den mindre kryptovalutan Litecoin såg igår kraftfulla rörelser efter att någon lyckats publicera ett falskt pressmeddelande om att Litecoin ingått samarbete med Wallmart. I anslutning till det många investerare trodde var nyheten, rusade Litecoin över 30%, för att snart därefter falla tillbaka och handlas omkring 1%+ för dagen. Pressmeddelandet togs sedan bort och dementerades, men hann ändå skaka om marknaderna.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

På råvarufronten i övrigt stiger olja fortsatt efter att man ser en tilltagande global återhämtning på efterfrågan, men samtidigt haft en begränsad produktion under större delen av covid. Vi såg också hur orkanen Ida påverkade oljeproduktionen i USA, där produktion i Mexikanska Gulfen begränsats avsevärt av det dåliga vädret, något som också hjälpt till att driva priserna högre.

Även Uranpriserna fortsätter stiga, något som bidragit kraftigt till uppgångarna i samtliga tre bevakade bolagen Centrus Energy, Energy Fuels och Cameco Corporation.

På energifronten ser vi även fortsatt styrka i Naturgas, som för närvarande är upp strax under 6% på veckobasis och hela 19% på månadsbasis.