Börsen idag – stora besparingar öppnar för kraftfull återhämtning av världsekonomin – eller inflation

Konsumenters ökade sparkassor ger en ökad sannolikhet för en kraftfull återhämtning, eller ökad risk för inflation
2021-04-19

Under pandemin har stora delar av världens befolkning sparat mer än spenderat. Även om det för många varit ett väldigt tufft år ekonomiskt, har de som behöll jobben lyckats spara till en ordentlig konsumtionskassa.

Nu står vi inför en återgång till det normala, där konsumenters totala stridskassa beräknas uppgå till 5,4 biljoner dollar. De ekonomiska utsikterna framåt tycks därför ljusna för varje dag som går.

Ökade kassor ämnade för konsumtion ger även en ökad risk för inflation, detta när stor del av produktion begränsats under pandemin med nedstängningar och bristfälliga leveranskedjor. Vi ser till exempel skogsindustrin som nu upplever kraftiga prisstegringar efter bristfällig produktion under krisens initiala skede. Pengar finns det dock gott om efter massiva stimulanser och efter ökad efterfrågan på bland annat renovering i hemmamiljön har priset byggmaterial stigit kraftigt.

Vad gäller vaccinering så har nu i USA hälften av alla vuxna fått åtminstone en spruta innehållande covid-vaccin. Samtidigt varnar Fauci för att man befinner sig i ett vanskligt läge med smittotal som fortsatt går uppåt. Även i USA har det uppdagats problematik med biverkningar från vaccin, vilket lett till att vissa vaccin pausats. Fauci hävdar dock att dessa inom kort bör upphöras och vaccinering kan återgå som normalt även med dessa vaccin som orsakat biverkningar.

Med mer börsrelaterade nyheter ser rapportperioden ut att börja starkt med flertalet vinstvarningar som redan rapporterats.

Under söndagen handlades krypto ned kraftfullt efter att i förra veckan ha handlats på nya all time high nivåer. Marknadsplatsen för kryptovalutor, Coinbase, noterades i förra veckan och gav ett väldigt stort intresse för krypto i sin helhet under föregående veckas handel. Under söndagen handlades bland annat bitcoin som mest ned 12%, men stängde handelsdagen 6% ned. Under måndagens tidiga handel ser kryptovalutan ut att handlas svagt uppåt.

Under natten och den tidiga morgonen handlas Asien uppåt. I Japan är börsen upp strax ovanför nollan medan i Kina handlas börsen upp över 1%.