Börsen idag – bättre jobbsiffror än väntat i USA

I fredags publicerades jobbrapport i USA som visade på att 379,000 nya jobb tillkom i februari, samt att januaris siffror justerades upp med 166,000st jobb.
2021-03-08

I fredags publicerades jobbrapport i USA som visade på att 379,000 nya jobb tillkom i februari, samt att januaris siffror justerades upp med 166,000st jobb. Arbetslösheten minskade ned till 6,2%.

Senaten har även röstat igenom Joe Bidens stödpaket om 1900 miljarder dollar, detta trots den knappa majoritet som demokraterna har med vicepresidenten Kamala Harris som håller utslagsrösten. Stimulanspaketet kommer leda till $1,400 i bidrag till en väldigt stor andel av den amerikanska befolkningen, samt långt bättre arbetslöshetsbidrag.

I förra veckan såg vi utbredd rädsla för tilltagande inflation och stigande räntor. Helikopterpengar i den utsträckning vi nu kan vänta oss, bör på något vis påverka konsumtionen och därigenom prisutvecklingen.

En tilltagande inflation skulle sätta marknader i en svår sits då tillgångars prissättning bygger på en låg ränta, något som blir väldigt svårt för centralbankerna att upprätthålla om inflationen stiger.

Kombinationen av stimulanser och en tilltagande arbetsmarknad gav styrka till aktiemarknaden under fredagen. Förra veckans handel var skakig och flertalet index halkade ned under viktiga glidande medelvärden.

Vi skrev i fredagens Börsen idag att VIX såg ut att stänga kraftigt positivt två veckor i rad, därefter föll indexet starkt under fredag eftermiddag och stängde negativt.

Efter en attack mot oljeanläggningar i Saudi Arabien har oljepriserna stigit kraftigt under nattens handel. OPEC+ har sedan tidigare meddelat att gruppen av oljeproducerande länder ska förlänga den begränsade produktionen även in i April.

Risken för att något av länderna bryter mot överenskommelserna blir dock än mer överhängande när priserna stiger.

Handeln i europa ser på måndagsmorgon ut att öppna uppåt, detta trots lugnare handel i asien under natten.