Börsen idag – avvaktande handel på världens marknader inför FED-möte

Under veckan håller FED räntemöte, flertalet blickar vänds nu mot dessa då förra veckans rapporterade inflation ökar risken för att man nu ska påbörja diskussioner kring begränsade stödköp av obligationer och en högre ränta.
2021-06-14

Under veckan håller FED räntemöte, flertalet blickar vänds nu mot dessa då förra veckans rapporterade inflation ökar risken för att man nu ska påbörja diskussioner kring begränsade stödköp av obligationer och en högre ränta. Under nattens handel i Asien har rörelserna varit blandade och handeln tycks avvaktande inför vidare besked från räntemöten senare i veckan.

Övrigt från världen

I Isreal har man genom en koalition röstat bort President Netanyahu, efter att denne suttit som president i 12 år. Ny på posten blir Naftali Bennett, en ultanationalist var parti enbart håller 6st säten säten i det 120-sitsiga Knesset. Tanken är att Bennett ska sitta som president i 2år, för att sedan lämna över tronen till Yair Lapid, ett f.d. TV-ankare som bidragit till att föra koalitionen för att rösta bort Netanyahu samman.

Global handel tilltar med stigande priser och ökad efterfrågan på fler håll. Detta syns väl i sjöfartsindustrin, som går på högvarv och har sitt bästa år på väldigt länge. I Sydkorea planeras nu ett flertal börsnoteringar under andra halvan av 2021 för att finansiera utökad produktion av fartyg. Även om man bygger fartyg i ett högt tempo är leveranstiden lång och riskerar snedvrida utbud och efterfrågan, vilket kan ta år att justera och är något som lägger grunden för den svajiga men potentiellt sett lukrativa sjöfartsindustrin för den som handlar aktier.

Under helgens G7-möte i Cornwall lade Biden ut texten om hur USA och Europa bör gå samman för att kontra Kinas Belt and road initiative genom att erbjuda fattigare länder runtom i världen assistans med infrastruktur och investeringar. Biden menar att USA och Europa bör kraftsamla för att begränsa kinesiskt inflytande. Samtidigt uttryckte europeiska ledare inte lika tydliga avstamp från Kina.

Bland annat föreslog Draghi att Kina i allra högsta grad behövs involveras i kampen för miljön. Frankrikes Macron uttryckte också att mötet handlade om vad deltagarna själva är för, inte vad de gemensamt var emot. Boris Johnson nämnde inte Kina med tilltal under sitt avslutande tal. Joe Biden som dock drev på initiativet, uttryckte i sitt avslutande tal att han var nöjd med diskussionerna och att mycket inplanerad handling låg framför dem vad gäller att agera mot Kina och kinesiskt globalt inflytande.

Vad gäller marknaden har vi senaste veckorna sett nytt liv för spekulationer i så kallade meme stocks, som varit tungt blankade och sedan köptes aggressivt av framförallt spekulanter från aktieforum. Det senaste året har dock lett till en avsevärd minskning av korta positioner från fonder, som på så sätt minskat sin exponering för en potentiell short-squeeze. De tyngsta korta positionerna hittas just nu i tekniksektorn, hos de större bolagen som Amazon och Tesla.

mer om ämnet