Börsen idag – avvaktande handel inför centralbanksmöte i Jackson Hole

I USA handlades S&P upp till nya högstanivåer under onsdagen, dock med försiktig handel - Investerare tycks vara mer optimistiska till landets ekonomiska utveckling när nya fall av covid-smittade ser ut att ha toppat. 
2021-08-26

Under torsdagsmorgonen har asiatiska marknader backat något. Längst fram i ledet går Hong Kong-indexet Hang Seng, med tyngd i tekniksektorn, som backar 1,4%. I USA handlades S&P upp till nya högstanivåer under onsdagen, dock med försiktig handel. Investerare tycks vara mer optimistiska till landets ekonomiska utveckling när nya fall av covid-smittade ser ut att ha toppat.

På fredag ska den amerikanska centralbankschefen, Jerome Powell, prata om framtiden för de obligationsköp som i dagsläget genomförs. Marknaden väntar med spänning inför beskedet kring i vilken utsträckning de ska skalas ned samt under vilket tidspann detta kommer ske. Inför mötet i Jackson Hole har amerikanska börser handlats något avvaktande.

Senaste tiden har man dock på olika håll kunnat höra varningar om hög risk på marknaderna och att börsen behöver en liten sättning under hösten. Även om vi såg en något svagare utveckling för OMXS30 förra veckan, handlas indexet fortfarande på historiskt höga nivåer i relation till långsiktiga glidande medelvärden, något som kan innebära ett minskat risktagande för många placerare.

I USA ser vi till exempel hur investerare nu generellt skär ned på belåningen, vilket indikerar en något minskad exponering och därigenom ett minskat risktagande. Det är första gången belåningen minskat sedan starten av covidkrisen i fjol.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

I Sverige ser vi nu också en ökad smittspridning av coronaviruset, vilket lett till ett ökat antal patienter som behövts läggas in på intensivavdelningen. Detta trots att vi genomfört en lyckad vaccinkampanj under våren och sommaren, med över 50% av befolkningen som är fullt vaccinerade.

Tidigare i veckan skrev vi om den ökade smittspridningen i Israel som var först ute att skära ned ordentligt på restriktionerna efter en lyckad vaccinkampanj tidigare i våras. Tyvärr syns nu en ökad smittspridning även i Israel, vilket tyder på att kraften i immuniteten försvagas efter ett antal månader. Därför har de påbörjat införandet av ytterligare en dos av vaccinet.

En studie av CDC som publicerades i tisdags visade också att effektiviteten från mRNAs vaccin mot den smittsamma deltavarianten minskat från 91% till 66%.

Johnson & Johnson, vars vaccin först antogs bara behöva en dos för att ge lika kraftfull immunitet som från de andra vaccinen, planerar nu även dem att inför en ytterligare dos. Tester har hittills visat på en mycket stark effekt av en så kallad booster, där immuniteten stärkts avsevärt. J&J har själva sagt att en ytterligare dos stärker effektiviteten mot viruset med uppemot 9 gånger jämfört med effektiviteten från bara en dos.