Börsen idag – amerikanska marknader vände ned efter att FED prognostiserade tidigare räntehöjningar

FED prognostiserar nu höjningar av räntan redan 2023, detta efter att bara i Maj har påstått sig redo att vänta till 2024 innan första höjningen görs.
2021-06-17

FED prognostiserar nu höjningar av räntan redan 2023, detta efter att bara i Maj har påstått sig redo att vänta till 2024 innan första höjningen görs. Inflationssiffrorna har som bekant kommit in högre och högre, vilket amerikanska centralbanken hela tiden menat varit övergående, och att man inte planerar höja räntan innan arbetslösheten är nere på önskade nivåer och inflationssiffrorna ligger stadigt ovanför 2%. Nu ändrar man dock ett första steg i motsats riktning, vilket marknaderna under gårdagen reagerade negativt på.

Framförallt guld och silver tog tyngre smällar under gårdagens handel, med tanke på att ädelmetallerna kan handlas som alternativa valutor och säkerheter mot ett minskat värde i dollarn. Planeras räntehöjningar ökar intresset för att äga dollar istället för ädelmetaller, varför vi såg en tydlig utförsäljning av dessa under gårdagen.

Silver studsade på EMA20 på veckobasis, men handlas för närvarande ovanför EMA10, något som också kan indikera att vad vi faktiskt ser är en shakeout inför fortsatt uppgång.

De senaste dagarna har vi påpekat just ädelmetallernas intressanta tekniska rörelser i ett generellt sett gynnsamt klimat med en långsiktigt fallande dollar.

Även olja tog såldes av i den inledande rädslan som uppstod i anslutning till centralbankens uttalande, men på veckobasis är det svarta guldet redan 2,4% upp igen, vilket tyder på styrkan i den trend som just nu pågår. Vi har sedan tidigare kommenterat energi som stark sektor, och igår publicerade vi en gästartikel av hedgefondförvaltaren Harris Kupperman, som vädrade intressanta tankar kring just ESG och vilken effekt det ger på traditionella drivmedel.

President Biden hade igår ett längre möte med ryska presidenten Vladimir Putin, där de pratade bland annat om aktivisten Navalny som sitter fängslad i Ryssland, och hur konsekvenserna för Ryssland skulle bli digra om Navalny dog inspärrad. Dock var tonläget positivt från båda parter när mötet avslutats och kommentarerna var hoppfulla om en mer samarbetsvillig framtid, framförallt med cyberattacker i åtanke sedan amerikanska oljeledningar blev kapade av ryska hackare.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

I Storbritannien blåser det upp till politisk storm när Dominic Cummings nu bloggat öppet om textmeddelanden han och Boris Johnson skickat privat till varandra, där Boris illa uttryckt överväger huruvida hälsoministern ska få sitta kvar eller inte under de värsta covid-månaderna.