Börsen idag – amerikanska jobbsiffror fick ädelmetaller att svaja

Under fredagen publicerades amerikanska jobbsiffror vilket ökade oron för en stigande ränta, som i sin tur ledde till kraftigt fallande priser för silver och guld.
2021-08-09

Under sommaren har inflationen bestått som hett ämne. Nyheter som kan påverka FED i en eller en annan riktning iakttas och får marknaden att reagera snabbt. Under våren såg vi en kraftfull inflation i USA, vilket i sin tur fick amerikanska centralbanken att justera beräknad tidpunkt för en första räntehöjning.

Sedan vaccineringen påbörjades med kraft har det så kallade reflation trade varit populärt, där flygbolag och reseindustrin i sin helhet varit het bland investerare. Även energisektorn har varit bra för investerare som spelat på att världens produktion och resande skulle komma igång ordentligt.

Bland annat har aluminiumpriser tillsammans med andra råvaror stigit kraftigt i år. Detta som ett resultat av högre efterfrågan när produktionen kommit igång efter covid-krisen.

Över sommaren har vi dock sett spridningen av Delta-varianten, vilket manat på stater att införa incitamentsprogram eller ytterligare restriktioner för att få även skeptiska ungdomar att vaccinera sig. Delta-varianten av covid-viruset har också mynnat ut i ett publiklöst OS och ett Kina som än en gång inför restriktioner.

Olja, som varit en stor drivkraft för vårens uppgång tack vare ökad efterfrågan på energi, föll under föregående vecka tillbaka strax över 6%. Detta efter att farhågor kring nya nedstängningar fått flera länder att införa nya restriktioner, vilket i sin tur begränsar resandet och produktion. Vi kan till exempel under måndagsmorgonen se hur Kinas export steg med 13% när förväntningarna låg på en ökning om 20%.

I fredags kom amerikanska jobbsiffror in starkare än väntat, vilket utlöste en blandad reaktion på börserna. För guld och silver var dock reaktionen solklar och flera producerande bolags aktiekurser högg tillbaka med kraft. Under natten till måndag har både guld och silver handlats i djupa svackor, för att sedan hämta tillbaka mark mot fredagens stängningskurs. Som mest var silverpriserna ned nästan 10% under natten.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Kina har sedan starten av Juli valt att införa kraftiga begränsningar mot inhemska teknikbolag. Regleringsvågen har pågått länge, med bland annat angrepp mot Alibabas grundare Jack Ma, under hösten 2020, som såg sin börsnotering plötsligt indragen. Nu har vi dock sett ett tydligare fokus mot att slå ned på den glödheta och lukrativa utbildningssektorn.

Distansutbildning och hemskolning utöver vanlig utbildning är väldigt populärt i ett läge där betyg och möjligheterna att komma in på prestigefyllda universitet kan avgöra en hel familjs framtid. I ett försök att jämna ut förhållanden mellan landets socioekonomiska grupper, har man nu infört begränsningar mot just utbildningssektorn, och krävt att den som helhet ska ombildas till non-profit, vilket i sin tur slagit väldigt hårt mot investerare. Men även andra delar av tech-sektorn har tagit mycket stryk i ljuset av stigande regleringar.

Under morgonen stiger dock asiatiska börser, med bland annat Tencent som handlas upp 3,3%. Olja, guld och silver handlas dock samtliga fortsatt ned över 1% vardera inför europeisk öppning.