Börsen idag – positiva tongångar från såväl Joe Biden och centralbankschefen Jay Powell. 

Under natten har Asien handlats försiktigt upp, detta efter en lugnare handelsdag i USA och positiva tongångar från såväl Joe Biden och centralbankschefen Jay Powell. 
2021-04-29

Under natten har Asien handlats försiktigt upp, detta efter en lugnare handelsdag i USA och positiva tongångar från såväl Joe Biden och centralbankschefen Jay Powell.

I ett kongresstal under onsdagen sade Joe Bidan att USA är “ready for take off”. Han pratade om hur USA befann sig i en kamp mot bland annat Kina för att vinna kampen om 20-talet, vilket enligt en lång artikel i Financial Times den 27/04 skriven av Martin Wolf, ser ut att gå åt rätt håll.

Biden eldade på om att USA, efter ett tufft 2020 och ett aggressivt vaccineringsprogram nu; jobbar igen, drömmer igen, upptäcker igen och leder världen igen. Han påpekade också att det 2,3 biljoner dollar infrastrukturpaket han lanserat var ett “blueprint for blue collar america.”

Värt att beakta är väl att Joe Biden vill betala för ovan nämnda infrastrukturpaket, samt det stimulanspaket han lanserade strax innan som låg på 1,9 biljoner dollar, med höjda skatter. Något som inte uppskattats särskilt mycket av framförallt Republikaner men även en skara Demokrater.

Under gårdagen visade Apple prov på just det Biden pratade om, och rapporterade väldigt starka siffror för det första kvartalet. Bolaget såg kraftig tillväxt i alla segment, men framförallt tillväxt i försäljning av Iphones som steg 60% från föregående år, med en vinst som steg 110% från föregående år.

Samtidigt menar Jay Powell under centralbankens räntemöte att man fortsatt är en lång väg från att ändra räntepolitiken och stödet till ekonomin. Även fast USA rapporterat en väldigt stark jobbrapport, menar centralbankschefen att det fortsatt är långt kvar och att en svala inte gör en sommar.