Börsen idag

Börsen ser ut att öppna omkring nollan efter lugn handel i Asien och med halvdag i USA idag, samt nyheter om fortsatt nedtonad retorik från Trump och väntan på vaccin.
2020-11-27

Även i natt har Asienbörserna handlats lugnt. På västfronten intet nytt när USA hade stängt för dagen igår. Idag har Amerikanska marknaden bara öppet för halvdag, vilket öppnar fortsatt lugn och tillbakadragen handel.

Veckans huvudpunkter blir Trump som nu tycks ha sänkt tonläget något och höjer förhoppningarna om en lugn och mer kontrollerad övergång. Utöver det fick vi fler positiva nyheter kring vaccin, vilket medförde fortsatt växande förhoppningar om en återgång till normalläget.

I veckan har vi kommenterat Guld, Olja och Bitcoin som volatila tillgångar. Bitcoin handlades nära all time high men högg tillbaka aggressivt under gårdagen. Oljan har prissatts högre till förväntningarna av ökat resande och större efterfrågan framåt på transport. Guld föll tillbaka efter att kapital allokerats om från den säkra hamnen till mer riskfyllda tillgångar.

Igår publicerade Scandinavian Enviro och Kakel Max rapporter för tredje kvartalet. Båda aktierna har gjort fina resor på börsen under året.

I dagens Financial Times får både Stefan Löfven och Anders Tegnell fortsatta kängor, då den Svenska strategin, som enligt tidningen inte är mycket av en strategi, nu tycks ha fallerat kraftfullt. Sverige rapporterar fler dödsfall än Norge och Danmark tillsammans och Tegnells “vi får se i höst”-jargong från i våras rimmar nu illa med smittospridningen i Sverige.

Världsmedia och politiker som manat för stramare restriktioner får nu rätt – givet att man bara tittar på smitto- och dödstal – vilket öppnar för att de fortsatt kommer trycka hårt på hur fel vår till synes lamslagna regering agerade.

Men smittospridningen tycks ha mindre påverkan på världens marknader nu, som mer och mer upplevs stå och stampa i väntan på vaccin. Tidigare har vi belyst hur investerare säljer av inför helgen när smittan ökat avsevärt, nu ser det i stället ut som att handeln blir lugn inför veckoslutet.