Börsen idag

Börsen handlas uppåt under måndagen efter ytterligare rekord sattes i förra veckan - detta i ljuset av stimulanser.
2021-01-25

Demokraterna i USA vill snabba på stimulanspaketet på $1.9 triljoner och få det signerat innan Donald Trump ska till rätten igen. Detta kan bli utmanade då flera republikaner har ställt sig emot paketet och hävdar att det är för stort.

Anledningen till att republikaner är negativa till paketet är att de anser att paketet har ett antal punkter som inte är specifikt lämpat mot att dämpa de negativa effekterna av Covid-19. Exempelvis har Biden föreslagit att öka minimilönen från €7.5 till $15, kring vilket det råder delade meningar gällande de ekonomiskt önskvärda effekterna av.

Sentimentet befinner sig fortsatt på extremtnivåer vad gäller optimism. Put/call-ratio är på mycket höga nivåer, vilket innebär att marknaden har hög framtidstro och väldigt många är placerade för fortsatt uppgång – något som haft en historisk tendens att resultera i en försämrad risk/reward.

Vad gäller covid-19 ser vi fortsatt nya mutationer världen över, närmast i Norge som drabbats illa i framförallt Oslo-området. Nu stänger Sverige för inresande från grannlandet, vilket snabbt seglar upp som en världsnyhet då Sverige varit omtalat gällande strategi för att begränsa smittan.

Med nya versioner av viruset finns också farhågor för bristfällig vaccinering. Desto snabbare vi vaccineras, desto snabbare begränsas virusets möjlighet att förändras och spridas igen. I Sverige går det långsamt i jämförelse med andra länder, EU får en del kritik för hanteringen av beställning och logistik för vaccinet.

Brittiska pundet stärkt tack vare högt tempo på vaccinering, redan 7 miljoner britter har påbörjat med vaccinering. Även Israel har haft ett väldigt högt tempo för vaccinering av sin befolkning.

Stockholmsbörsen handlas för närvarande upp 0,5% under måndagen.